Prognoza ING: Stagnare economica in 2012 si crestere neglijabila in 2013

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:27
1900 citiri
Prognoza ING: Stagnare economica in 2012 si crestere neglijabila in 2013

ING Bank estimeaza ca economia Romaniei va stagna in acest an, iar in 2013 va avea o crestere neglijabila, de doar 0,5%.

Analistii ING exprima un pesimism usor mai ridicat cu privire la trimestrul patru din 2012 si prognozeaza pentru aceasta perioada o usoara contractie, in comparatie cu o crestere nesemnificativa, dupa cum prevazusera anterior.

Neincrederea privind rezultatele economice din T4 este cauzata de factori precum impactul recoltelor slabe din acest an si restituirea fondurilor UE care inca nu a inceput.

Pentru 2013, institutia isi revizuieste in scadere prognoza anterioara de crestere economica de +1,6%, pe fondul unor noi estimari privind stagnarea economiei zonei euro, dar si a salariilor reale, ceea ce va impiedica cresterea consumului privat.

ING considera ca "probabil, cel mai mare risc din prognoza noastra este un avans semnificativ in absorbtia fondurilor UE", dar acest risc este unul redus, deoarece "patru din cele sapte programe structurale si de coeziune (insumand peste 15 miliarde de euro sau peste trei sferturi din totalul fondurilor structurale si de coeziune disponibile pentru Romania) sunt auditate, iar un alt (program n.red.) este 'presuspendat'".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica 2012, #crestere economica 2013, #crestere economica romania, #prognoze ING Romania, #prognoze absorbtie fonduri UE , #Crestere economica