Randamentele obligatiunilor Romaniei ar putea creste in 2015

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 14:58
1534 citiri
Randamentele obligatiunilor Romaniei ar putea creste in 2015
Foto: argyllfreepress.com

Randamentele obligatiunilor emise de Romania, Ungaria, Polonia si Cehia, care au atins minime record anul acesta, in contextul unei inflatii scazute in regiune si a iesirilor de capital din Rusia, ar putea reveni pe un trend crescator in 2015.

Randamentele obligatiunilor din Europa de Est au scazut puternic anul acesta, infirmand asteptarile analistilor, care estimau o crestere a costurilor de finantare in regiune, potrivit Mediafax.

De exemplu, investitorii care au cumparat obligatiuni emise de guvernul Romaniei au marcat un castig din randamente de 11% (echivalentul in euro), fiind cele mai profitabile obligatiuni din regiune, potrivit calculelor Bloomberg.

In 2015, insa, trendul se va inversa, pe fondul accelerarii avansului economic in regiune, a dobanzilor in crestere pe piata din SUA si a noilor masuri de stimulare economica implementate de Banca Centrala Europeana, a estimat Dmitri Barinov, administrator de fonduri al Union Investment Privatfonds.

"Cresterea economica va accelera in majoritatea statelor din centrul si estul Europei, ceea ce inseamna ca randamentele nu vor mai scadea, fiind posibil chiar sa creasca. Potentialele masuri de relaxare fiscala de la BCE sunt, in mare parte luate in calcul, in timp ce cresterea dobanzilor din SUA va duce la scaderea fluxurilor de capital din aceasta parte a lumii", a spus Barinov.

Pe de alta parte, analistii BNP Paribas considera ca randamentele obligatiunilor din Europa de Est vor continua sa scada in perioada urmatoare, ca urmare a cresterii lichiditatii din piete in urma masurilor anuntate de BCE.

"Ar trebui sa observam o continuare a climatului relativ optimist, in contextul in care suntem increzatori ca BCE va adopta o politica monetara neconventionala, care va genera reactii pozitive", a declarat Michal Dybula, economist al subsdiarei BNP din Varsovia.

Acesta estimeaza ca randamentele obligatiunilor la 10 ani vor scadea la 2,7% in Ungaria si la 2% in Polonia, de la 3,56%, respectiv 2,58% in prezent.

In ceea ce priveste titlurile Romaniei, randamentul obligatiunilor cu maturitate in 2025 se situa miercuri la pranz la 3,7% pe an, in crestere usoara de la un minim record de 3,68% inregistrat marti.

Spre comparatie, titlurile similare emise de Indonezia, care sunt incadrate de Moody's in aceeasi categorie, Baa3, aveau miercuri un randament de 8,02% pe an, potrivit Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#randamentele obligatiunilor Romaniei, #crestere randamente obligatiuni Romania , #Crestere economica