Regiunea Centru a inregistrat in 2006 cea mai mare crestere economica

Luni, 19 Februarie 2007, ora 01:51
894 citiri

Regiunea Centru a inregistrat in 2006 cel mai mare salt economic, de 8,8 la suta, aceasta crestere bazandu-se in principal, pe o evolutie spectaculoasa a valorii adaugate brute din industrie, dinamica fiind de 12,5 la suta (cel mai inalt nivel din intreaga economie romaneasca), potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza.

Aceasta evolutie urmeaza dupa un an 2005, in care valoarea adaugata bruta din regiunea Centru a sporit cu numai doi la suta, in conditiile in care numai judetele Alba si Mures au realizat cresteri la productia industriala.

In 2006, productia industriala din regiunea Centru a continuat sa creasca in judetul Alba, cu un ritm spectaculos de peste 20 la suta. La nivelul Brasovului, un judet cu pondere in industria regiunii, s-a realizat, de asemenea, un salt al productiei industriale de peste 20 la suta. Sunt si judete cu scaderi semnificative, de circa zece la suta (Muresul, judet care da aproximativ 25 la suta din industria regiunii).

Un sector dinamic in regiunea Centru a fost in 2006 cel al constructiilor, cu o crestere estimata de 14 la suta, dar si cel al serviciilor - cu 6,8 la suta, in timp ce agricultura a avut o crestere foarte mica, de numai 0,3 la suta.

Populatia ocupata ce reprezinta 12 la suta din totalul ocuparii a fost in continua scadere la nivel de regiune si in majoritatea judetelor componente, urmare a restructurarilor industriale din regiune.

Rata somajului din regiunea Centru este in continua scadere (6,7 la suta), dar cu valori peste media la nivel national. Cele mai mici rate se inregistreaza in judetele Mures si Sibiu (4,5 la suta, respectiv sase la suta), celelalte judete avand rate peste opt la suta, in functie de specificul economic al acestora, ceea ce conduce la pozitionarea regiunii Centru printre regiunile cu cele mai mari rate ale somajului.

Castigul salarial mediu net din regiunea Centru, de 750 lei, se situeaza sub media la nivel national (848 lei).

Cu o suprafata de 34.100 kmp, regiunea Centru reprezinta 14,3 la suta din teritoriul Romaniei, iar prin situarea ei in centrul tarii se invecineaza cu celelalte sase regiuni.

Regiunea este formata din sase judete: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)