ROMANIA, DOAR SIMBOLIC IN UE. De ce n-am profitat de bunastarea Europei? - interviu Bloombiz

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 21:41
6856 citiri
ROMANIA, DOAR SIMBOLIC IN UE. De ce n-am profitat de bunastarea Europei? - interviu Bloombiz

Desi criza a impanzit intreaga Europa, mai toate statele au facut eforturi pentru a se intoarce la crestere economica. Toate, in afara de Romania, care merge intr-un sens contrar trendului evolutiv general al statelor membre ale UE. "In momentul de fata, purtam steagul UE doar simbolic", explica Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL, care vorbeste intr-un interviu acordat Bloombiz.ro despre solutiile de redresare economica.

Romania isi continua caderea in clasamentul competitivitatii economice, conform unui studiu recent al Forumului Economic Mondial. Bulgaria este peste Romania. Masurile de stimulare a mediului de afaceri nu au aparut…

Daca in perioada 1996-2008, Romania a evoluat in aceeasi directie si in acelasi sens ca si celelalte state din zona euroatlantica, in momentul de fata, statul nostru a intors sensul.

Romania merge intr-un sens contrar trendului evolutiv general al statelor membre ale UE, lucru care ar trebui sa depaseasca  simplele ingrijorari si lamentari si sa trezeasca atentia din tuturor oamenilor responsabili din Romania.

Criteriile care stau la baza acordarii unui rank in topul competitivitatii globale sunt date de un indice care grupeaza 12 principii, organizate in trei categorii. Exista, in primul rand, criterii de baza - institutiile, infrastructura, mediul macroeconomic, sistemul de sanatate si educatia primara- , apoi apar unii catalizatori ai eficientei - educatia inalta si trainingul, eficienta pietei bunurilor, eficienta pietei muncii, gradul de dezvoltare al pietelor financiare - si in al treilea rand, e vorba de factori de inovare si complexitatea afacerilor, acei factori economici care genereaza cresterea economica inteligenta.

In momentul de fata, Romania este pe locul 77 conform acestei clasificari, ultimul loc din UE, exceptand  Grecia, care trece acum printr-o criza sistemica, dar are sanse sa-si revina inaintea Romaniei.

Rezulta clar si din studiul FEM ca principalul factor de descurajare al mediului de afaceri din Romania este nivelul taxarii. In mod clar, politica anti-liberala, de suprataxare este principalul impediment in dezvoltarea acestei tari. Suprataxarea este, de fapt, si principalul generator de evaziune si coruptie.

Potrivit studiului, urmatorul impediment in calea competitivitatii il reprezinta ineficienta birocratiei guvernamentale, care in Romania pare sa evolueze tot mai mult.

Spre exemplu, daca ne referim la mecanismele de absorbtie a fondurilor europene, vom vedea ca guvernul actual al Romaniei gandeste din nou birocratic: in locul ridicarii gradului de compententa si eficientizarii structurilor existente, se doreste crearea unui nou minister al absorbtiei fondurilor europene - o noua institutie, cu o noua birocratie, cu noi costuri - minister care va fi, cel mai probabil, o noua casa a lantului slabiciunilor care sugruma institutiile din Romania .

Marii investitori straini ignora Romania. Suntem o tara europeana unde ar fi multe de construit, dar nu ne folosim deloc de astfel de avantaje. De ce am iesit din atentia marilor investitori straini?

Primul impediment in calea investitiilor straine este nivelul taxarii. Apoi din pricina pesonalizarii insitutiilor si ineficientei si coruptiei birocratiei. Nimeni nu doreste sa investeasca intr-o zona in care castigurile sunt mici si incerte.

De fiecare data cand un guvern se schimba in Romania cu alt guvern, fie ca e vorba de o schimbare de partide politice fie o simpla remaniere guvernamentala, oamenii de afaceri sunt repusi in fata unui nou inceput. Oamenii de afaceri sunt obisnuiti sa lucreze cu planuri pe termen mediu si lung, iar tara noastra nu ofera niciun fel de garantie de predictibilitate.

La capitolul infrastructura suntem in mare intarziere si, cu toate ca acest sector este vazut ca principal multiplicator de investitii, momentul in care infrastructura va fi prioritate numarul 1 se tot amana. Va mai trece un an fara realizari notabile?

Infrastructura nu este produsul unei guvernari, ci este produsul unui sistem. Atata vreme cat in Romania nu vor fi introduse programele de investire multianuale pentru infrastructura, nu vom avea infrastructura.

Potrivit acestui studiu, la capitolul infrastructura suntem pe ultimul loc in UE. Acest lucru are implicatii economice asupra tuturor celorlalti indici, care intarzie dezvoltarea Romaniei.

Pana cand Guvernul nu va intelege ca trebuie sa acorde infrastructurii, educatiei si sanatatii, rolurile cuvenite intr-o economie europeana care tinde spre modelul inovativ, nu vom face parte  in adevaratul sens al cuvantului din lumea din care simbolic facem parte.

In momentul de fata, purtam steagul UE doar simbolic. De fapt, noi facem parte dintr-un alt tip de mediu economic.

Credeti ca noi romanii avem o problema in a realiza astfel de proiecte mari de infrastructura? Nu avem know-how-ul necesar si de fapt ne amagim?

Nu e o problema a romanilor. E o problema a elitei politico-economice romanesti care este independenta de economia reala.

Bunastarea elitei politico-economice romanesti nu s-a creat sanatos si, ca atare, cei care conduc aceasta tara nu au intelegerea clara a necesitatii existentei infrastructurii.

Sunt convins ca in momentul in care clasa politica romaneasca se va improspata si vor aparea mai multi oameni politici care au migrat dinspre mediul economic spre zona politica si nu invers, atunci lucrurile se vor rezolva.

Nu e nici un fel de filozofie sa construiesti autostrazi.

Au reusit sa o faca zeci de state din lume si alte cateva zeci continua sa o faca. Romania nu e incapabila sa construiasca autostrazi, nici cai ferate, nici aeroporturi. Toate aceste lucruri se vor rezolva in momentul in care economia nu va mai fi sabotata de catre mediul politic.

Cum putem readuce bunastarea pentru romani? Cine trebuie sa faca primul pas, statul sau companiile? Statul pare in lipsa de idei si pus numai pe ajustari de consum….

Romania a avut un trend pozitiv timp de zece ani. In ultimii 3 ani Guvernul a folosit retorica impasului economic global ca scuza pentru propria lipsa de performanta. Dar, In timp ce PIB-ul tarilor din UE a stagnat sau scazut pentru maximum un an si apoi a reinceput sa creasca, in Romania regresul continua.

Totusi eu cred ca exista posibilitatea ca in Romania sa reapara bunastarea. Primul lucru care trebuie facut ar fi ca economia sa fie decuplata de sub dictatul politicului. In momentul de fata, e descurajant sa faci afaceri in Romania nu numai pentru investitorii straini, dar mai ales pentru tot mai putinii si curajosii antreprenori locali.

Nu e nimic complicat. Pentru bunastare nu e nevoie de nicio "abracadabra". E nevoie de transparenta si predictibilitate.

Candva marii oameni politici romani aveau ca si motto "Prin noi insine". Ce se intampla in acest moment cu capitalul autohton?

Oamenii de afaceri romani sunt niste oameni curajosi. Cred ca acestia fac parte din cea mai curajoasa clasa dintr-o societate. Dar, in momentul de fata, toata lumea si-a dat seama ca purtam un razboi de uzura.

Acum, nu trebuie decat sa asteptam oportunitatea de a ne exercita dreptul legitim de a inlocui neperformanta cu performanta. Intotdeauna cei care sunt capabili sa faca compromisuri inteligente vor fi capabili sa se tina de promisiuni si sa treaca peste greutati. Cei care sunt radicali vor fi intotdeauna imprevizibili.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#bunastare europa, #crestere economica, #criza, #investitii, #mediu afaceri, #redresare economica, #stefan szobotka , #Crestere economica