S&P: Economia Romaniei creste cu 1,2 procente in 2012

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 13:23
1736 citiri
S&P: Economia Romaniei creste cu 1,2 procente in 2012

Economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,2 procente in 2012, iar pe termen mediu avansul economic va creste la 3,5%, datorita revenirii investitiilor straine si a imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene, sustin oficialii agentiei de rating Standard&Poor's.

Agentia de rating recomanda Romaniei sa continue reformele structurale, deoarece acestea au un potential ridicat de crestere pentru tara, arata un raport al S&P transmis la solicitarea The Money Channel.

Economia Romaniei are perspective bune de crestere, iar deficitul bugetar in scadere, nivelul scazut al datoriei publice si progresul in domeniul reformelor structurale sunt doar cateva dintre atuurile pe care Romania le are. In acelasi timp, cei de la S&P evidentiaza si minusurile Romaniei. Pe aceasta lista se gaseste colectarea slaba de taxe, arieratele statului si nivelul mare al datoriei externe, alaturi de o capacitate administrativa limitata, evidentiata de absorbtia scazuta de fonduri europene si nivelul ridicat al coruptiei.

Conform analistilor S&P, produsul intern brut al Romaniei urmeaza sa inregistreze o crestere de 1,2% in acest an si, pe termen mediu, avansul va urca la 3,5% pe an. In acest scenariu, investitiile si fondurile europene vor deveni motoare ale economiei, acestea stimuland consumul si exporturile. De altfel, Romania se va indeparta de modelul de crestere economica pe credit, spun expertii agentiei de rating.

Cu toate acestea, Standard & Poors continua sa pastreze Romania la categoria junk, investitii cu caracter speculativ, fiind singura agentie de rating care continua sa ne acorde acest calificativ.

Daca Romania rateaza insa tintele fiscale si strategia de reforme, precum si majorarea deficitelor externe, S&P ameninta cu retrogradarea. Pe de alta parte insa, spun analistii agentiei de rating, istoricul de prudenta fiscala, alaturi de adoptarea a unor reforme menite sa imbunatateasca competitivitatea Romaniei ar putea duce la majorarea ratingului Romaniei la investment grade.

Depindem de fonduri europene si exporturi

Parerea analistilor economici din Romania, principalele surse de crestere economica sunt cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene si diversificarea zonelor spre care Romania exporta.

In acest moment rata de absorbtie a fondurilor europene depaseste cu putin nivelul de 7% din intreaga suma pusa la dispozitie de Uniunea Europeana, de peste 19 miliarde de dolari, atat pentru fonduri de coeziune, cat si pentru fonduri operationale. Mai mult, Romania risca pierderea acestor fonduri din cauza neaccesarii lor, banii putand sa se indrepte catre Grecia.

Pentru a spori gradul de absorbie e acestor sume, guvernul a adoptat in cursul saptamanii trecute o serie de masuri pentru simplificarea procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finantate din instrumente structurale.

Conform oficialilor Ministerului Afacerilor Europene, durata procesului de verficare a cererilor de rambursare va fi redusa, la fel ca si povara administrativa atat la nivelul beneficiarilor, cat si al celor care gestioneaza fondurile.

Astfel, se cauta transparentizarea solicitarilor de documente necesare la depunerea cererilor de rambursare. In plus, verificarea administrativa a elementelor de cost cu valoarea mai mica de 1.000 lei va fi eliminata.

In ceea ce priveste exporturile, analistii economici, alaturi de Consiliul Consultativ, sfatuieste diversificarea directiei in care sunt trimise marfurile romanesti. In acest moment, mai mult de trei sferturi dintre exporturi merg catre piete din Uniunea Europeana, Romania fiind puternic expusa la fluctuatiile economice din aceste tari vecine.

Astfel, printre zonele in care Romania ar trebui sa caute parteneriate comerciale se numara Rusia, Turcia, China si tarile din zona Golfului Persic.

#crestere economica romania, #S P crestere economica Romania, #prognoze Romania 2012 , #Crestere economica