Seful bancii centrale elvetiene doreste mentinerea volatilitatii pietelor

Duminica, 19 August 2007, ora 16:40
904 citiri

Bancile centrale nu ar trebui sa incerce sa elimine volatilitatea, deoarece pietele ar risca, astfel, sa evolueze ireversibil catre exces, a spus presedintele bancii centrale a Elvetiei, Jean-Pierre Roth, intr-un interviu publicat, duminica, in ziarul Neue Zuercher Zeitung si citat de Reuters."Speram ca volatilitatea sa ramana ridicata. Ceea ce aveam noi nu era o situatie normala, nu aveam, practic, volatilitate", a spus Roth. Acesta a adaugat ca pietele nu pot functiona intr-un singur sens, deoarece acest lucru ar atrage excese. "Scopul bancilor centrale nu ar mai trebui sa fie sa elimine volatilitatea", a mai spus seful bancii centrale elvetiene.

Comentariile lui Roth au fost publicate in conditiile in care, vineri, Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, a redus rata dobanzii de finantare, prin care controleaza imprumuturile acordate bancilor comerciale, printr-un efort de a stabiliza pietele creditelor, care a determinat aprecierea actiunilor pe Wall Street.

Dupa masura luata de Federal Reserve, economistii au inceput sa se intrebe daca principalele banci centrale din lume vor continua majorarea ratelor dobanzilor in conditiile in care ingrijorarile legate de cresterea economica se accentueaza. Roth a spus ca bancile centrale urmaresc sa refaca lichiditatea si sa calmeze pietele, insa nu ar trebui sa anihileze volatilitatea.

"Aceste interventii sumare ale bancilor centrale au numai scopul de a asigura piata ca sistemul de alimentare cu lichiditati functioneaza ordonat intr-o situatie de criza", a mai declarat Roth. El a precizat ca exista aspecte ale problemelor de pe piata ipotecara americana care nu s-au manifestat inca.

"Nu am ajuns inca la sfarsitul povestii despre efectele crizei pietei ipotecare din SUA. Originile stim ca se afla in creditele ieftine. Ce s-a intamplat este incredibil", a spus Roth. Ponderea mare a cazurilor de neplata pentru creditele ipotecare cu risc ridicat din SUA a determinat extinderea crizei pe pietele financiare conexe, spre alte tipuri de active, scrie Reuters. Potrivit lui Roth, realitatea s-a reafirmat brutal pe pietele financiare, in conditiile in care cererea de produse structurate s-a epuizat.

"Acum observam ca nu exista o piata pentru astfel de produse", a spus Roth. Comentariile lui Roth au fost facute dupa ce Philipp Hildebrand, membru in boardul bancii centrale elvetiene, a declarat ca turbulentele din pietele financiare ar putea afecta cresterea economica, insa a adaugat ca este prematur sa faca o evaluare detaliata. Roth a spus ca sistemul financiar elvetian este suficient de bine plasat pentru a depasi problemele.

"Am incredere deplina in sistemul nostru financiar, iar implicarea marilor banci elvetiene in produsele structurate este proportionala cu fondurile bancilor", a spus Roth. Presedintele bancii centrale a Elvetiei a adaugat ca nu se stie unde sunt plasate riscurile, dar ca are incredere in felul in care institutiile financiare vor controla aceste probleme.

Intrebat daca prevede majorari ale ratelor dobanzilor in Elvetia, Roth a spus ca banca centrala "va evalua, ca de obicei, toate elementele existente" la urmatoarea sedinta de politica monetara, din luna septembrie. Acesta a mai apreciat ca economia elvetiana este solida.

Analistii se asteptau, inainte de izbucnirea crizei pe piata creditelor, ca banca centrala elvetiana sa majoreze usor ratele dobanzilor, pentru a tempera avantul economic prea mare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)