Tariceanu: Cerintele catre Ford sunt in interesul economiei

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 13:55
1145 citiri
Tariceanu: Cerintele catre Ford sunt in interesul economiei

Premierul Tariceanu a vorbit marti comisarului pentru concurenta, Nellie Kroes, despre respectarea dreptului CE de a investiga privatizarea Automobile Craiova, precizand, in timpul discutiei, ca cerintele partii romane catre Ford de a mentine angajatii si obiectul de activitate se fac in interesul economiei romanesti, informeaza NewsIn.

"In cadrul discutiei (telefonice n.r.), i-am explicat comisarului european ca respect dreptul Comisiei de a demara investigatii", i-a informat premierul pe membrii Cabinetului la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, potrivit comunicatului remis de Executiv. Acelasi comunicat informeaza ca premierul a adaugat ca Romania are insa dreptul de a-si consolida propria economie.

"Toate tarile europene sunt preocupate de crestere economica si de locurile de munca. Aceasta a fost ideea pe care am avut-o cand am pus pe masa proiectul de privatizare a Automobile Craiova. Prin contractul de privatizare am cerut sa se asigure un volum de activitate si numarul de locuri de munca", a subliniat premierul, la inceputul sedintei de Guvern.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, Colegiul Comisarilor analizeaza, miercuri, privatizarea Daewoo Craiova, intrucat exista suspiciuni privind acordarea unor ajutoare de stat si faptul ca au fost puse conditii care au subevaluat compania.

"Exista suspiciunea acordarii ajutorului de stat la privatizarea Daewoo, iar acesta trebuia notificat Comisiei Europene", au declarat sursele comunitare. "Romania are obligatia, ca stat membru, sa notifice orice ajutor de stat pe care il acorda, dar se pare ca asta le-a scapat din vedere autoritatilor de la Bucuresti", au completat acestea, afirmand ca Bruxelles-ul va deschide o analiza asupra privatizarii companiei.

Mai mult, se pare ca s-au pus conditii care au scazut valoarea de piata a companiei, un alt element pe care Comisia Europeana vrea sa il verifice.

Potrivit contractului de privatizare, publicat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, obligatiile postprivatizare ale Ford se extind pe o durata de patru ani si vizeaza numarul de angajati preluati odata cu societatea si obiectul principal de activitate.

Totodata, contractul prevede sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor privind numarul de unitati produse si a locurilor de munca aratand ca, in cazul in care schimba obiectul de activitate sau reduce numarul angajatilor sub 500, Ford va plati statului jumatate din pretul de cumparare de 57 milioane euro.

Contractul il mai obliga pe cumparator la plata a 25% din pretul de cumparare catre AVAS daca produce mai putin de 200 de mii de automobile anual, 10% in cazul in care produce intre 200 si 225 mii de unitati si 5% daca produce intre 200 si 225 de unitati. Prin contract Ford trebuie sa produca peste 250 mii automobile la sfarsitul celui de-al patrulea an de la data finalizarii tranzactiei si 300 mii la sfarsitul celui de-al patrulea an investitional.

Alte prevederi vizeaza nerespectarea clauzelor contractuale privind pastrarea numarului de 3.900 de angajati preluati la cumpararea societatii. Prin urmare, o reducere a numarului acestora sub 500 va atrage plata a 50% din pretul de cumparare, iar o diminuare sub 2.500 plata a 20% din pret. Scaderea numarului de angajati sub 3.000 va insemna plata a 10% din pret.

Pe de alta parte, presedintele comisiei de privatizare a Daewoo, Sebastian Vladescu, a declarat la sfarsitul lunii trecute ca AVAS va trimite, pana la sfarsitul lunii octombrie, o notificare la Comisia Europeana privind toate aspectele referitoare la concurenta si ajutor de stat ale privatizarii Automobile Craiova, data limita fiind 30 octombrie. Vladescu a spus ca Ford va beneficia doar de ajutoare de stat care se incadreaza in schemele de ajutor admise de legislatia UE.

Contractul de privatizare a Automobile Craiova cu Ford Motor Company a fost semnat in 12 septembrie la Frankfurt.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.