Tariceanu: Economia romaneasca va inregistra o crestere peste media europeana

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 12:25
1482 citiri
Tariceanu: Economia romaneasca va inregistra o crestere peste media europeana

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a dat asigurari investitorilor straini ca economia Romaniei va cunoaste si in perioada urmatoare, in ciuda crizei financiare, o crestere semnificativa, situandu-se cu mult peste media europeana. "Bazele economice solide, economia sanatoasa care s-a construit in ultima perioada nu vor putea sa nu aiba o influenta decisiva asupra economiei romanesti si in anii urmatori. De aceea, toti economistii considera ca Romania se va inscrie, in continuare, pe un trend de crestere economica. Probabil ca din cauza crizei financiare mondiale, ritmul de crestere nu va mai fi acelasi ca in acest an, in care vom inregistra un nivel de exceptie. Probabil ca va exista o incetinire in perioada urmatoare, dar ceea ce va pot spune cu certitudine este ca ritmul de crestere economica al Romaniei va fi cu mult peste media europeana', a precizat la Conferinta internationala in domeniul industriei ospitaliere "Hospitality Trends - Bucharest", Calin Popescu-Tariceanu.

El a adaugat ca la aceasta crestere economica vor contribui alocatii bugetare importante, fonduri europene, dar se va baza si pe faptul ca 'daca se va tine cont de un nivel de economisire de 10%, vom avea cel putin aproximativ 12-14 miliarde de euro, bani romanesti, care vor trebui sa fie investiti in economie'.

'Ca atare, in perioada care urmeaza eu prevad o crestere economica care va face ca Romania, intr-un orizont rezonabil, sa devina a saptea putere economica a Europei. Este si un obiectiv ambitios, dar in acelasi timp si un orizont realizabil, care se va putea atinge bazandu-ne pe eforturile comune ale cetatenilor, ale investitorilor, ale Guvernului, ale autoritatilor locale. Cu totii ne dorim ca aceste investitii sa rodeasca', a spus el.

Tariceanu spune ca pentru ca investitiile sa fie profitabile trebuie sa existe stabilitate politica si economica. El a subliniat, referitor la cresterea economica din ultimii ani, ca aceasta a fost una constanta si a fost determinata de discrepanta dintre cerere si oferta, nevoia de modernizare a Romaniei, de ameliorare si extindere a infrastructurii, in general, precum si de aportul pe care fondurile europene nerambursabile le-au adus la evolutia economica.

'Factorul primordial va fi asigurat de productivitate si de investitiile in elementul tehnologic care sa dea competitivitate investitiei si profitabilitatea ei', a conchis Tariceanu.