Tariceanu : Recesiunea din alte state membre in Uniunea Europeana va afecta cresterea economica

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 17:32
930 citiri
Tariceanu : Recesiunea din alte state membre in Uniunea Europeana va afecta cresterea economica

Premierul Tariceanu a declarat ca avansul exporturilor romanesti ar putea incetini pe viitor, deoarece 70% dintre acestea au ca destinatie alte state din Uniunea Europeana, afectate de criza financiara internationala, ceea ce ar putea tempera si activitatea economica din Romania. "Din cauza faptului ca multe state din UE vor intra intr-o faza de criza si recesiune, iar Romania are 70% din exporturile sale dirijate catre statele membre ale UE, este posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi si, implicit, a activitatii economice", a declarat Tariceanu.


El a adaugat ca atitudinea mai prudenta a bancilor, care solicita garantii suplimentare, ar putea incetini si volumul investitiilor romanesti si straine.  


Declaratiile au fost facute marti, la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte de presa in care premierul a prezentat discutiile pe care le-a avut, in dupa-amiaza aceleiasi zile, cu ambasadorii statelor UE acreditati la Bucuresti.


Tariceanu le-a spus ambasadorilor UE ca previziunile Guvernului si ale Comisiei Nationale de Prognoza  pentru anul 2009 indica, totusi, un ritm de crestere economica de aproximativ 6%, nivel peste media Uniunii Europene.


Seful Executivului i-a asigurat totodata pe diplomati ca autoritatile romane au in vedere adoptarea unui pachet de masuri similar cu cel al altor state membre, pentru a preveni o eventuala criza a sistemului bancar.


Economia zonei euro a scazut cu 0,2% in al doilea trimestru, pentru prima data de la lansarea monedei unice europene acum zece ani.


Declinul a fost determinat de comprimarea celor mai mari economii din Europa - Germania si Franta - si de scaderea economiei italiene.


Principalele piete de export pentru firmele romanesti au fost, in prima jumatate a acestui an, Italia si Germania.