Templeton: Cresterea economica poate fi accelerata

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 17:16
1499 citiri
Templeton: Cresterea economica poate fi accelerata

Romania a luat deja "medicamentul amar" aplicat de FMI si este, din acest motiv, bine pozitionata pentru accelerarea cresterii economice in anii urmatori, se arata intr-o analiza a Franklin Templeton privind perspectivele Romaniei in 2012.

"Romania a luat deja "medicamentul amar" aplicat de FMI si este, din acest motiv, bine pozitionata pentru accelerarea cresterii economice in anii urmatori. Bineinteles, 2012 inca poate sa fie un an dificil, din cauza problemelor din zona euro, dar, odata ce aceste probleme se amelioreaza, economia Romaniei ar putea sa fie prima care iese din criza europeana cu o crestere economica puternica", se arata in analiza.

"Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana sunt inca nevoite sa aplice masurile dificile pe care Romania le-a luat deja", se spune in analiza realizata de Mark Mobius, executive chairman, Templeton Emerging Markets Group si Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Investment Management Limited Bucharest si Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Fitch a promovat in 2011 Romania de la "BB+" la "BBB-"

Ei sustin ca acest aspect a fost deja recunoscut de agentiile de rating, Fitch promovand anul trecut Romania de la "BB+" la "BBB-"1, in timp ce multe dintre tarile Uniunii Europene au fost retrogradate puternic.

"Observam, de asemenea, o apreciere a situatiei financiare solide a Romaniei pe piata de credit default swaps (CDS), unde cotatia Romaniei era, la 31 ianuarie 2012, de 396.1, fata de 344.4 pentru Bulgaria, 586,8 pentru Ungaria, 828,6 pentru Ucraina dar si 6.060,7 pentru Grecia si 413,8 pentru Italia", se spune in analiza.

Factorii care pot determina cresterea PIB-ului in 2012 ar fi vanzarile cu amanuntul (se afla momentan la un nivel scazut, cu 20% sub varful atins in decembrie 2008) si proiectele importante de infrastructura (aproximativ 10 miliarde de euro, valoarea totala a obiectivelor de investitii cu termen de finalizare incepand cu 2012, potrivit informatiilor publicate de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii). Acestea ar trebui sa vina in contrapartida unei posibile diminuari a contributiei exporturilor. Per total, pe baza prognozelor Guvernului si ale FMI, PIB-ul ar trebui sa creasca in 2012 cu 1,75%-2,25%.

Leul si-a aratat puterea in 2011, cand a depasit ca performanta monedele din regiune

"Moneda nationala (RON) si-a aratat deja puterea relativa anul trecut, cand a depasit ca performanta aproape toate monedele din regiune, inclusiv PLN, HUF, CZK si TRL. In 2012, ne asteptam la continuarea intaririi leului fata de alte monede", arata studiul.

Reprezentantii Franklin Templeton sustin ca pentru pietele de capital, se spera ca 2012 va fi un an "si mai interesant decat 2011, an in care Fondul Proprietatea a fost listat si a devenit imediat de departe cea mai lichida companie de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB)".

In plus, speram sa asistam la o serie de oferte publice secundare, inclusiv pentru Petrom, Transelectrica si Transgaz, si, cel mai important, la progrese sau la finalizarea ofertelor publice initiale pentru Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Aceste tranzactii, daca vor avea succes, ar putea transforma BVB intr-un jucator regional foarte important si ar contribui la facilitarea accesului la capital pentru companiile locale.

"Nu in ultimul rand, anticipam ca alegerile din 2012 ar putea perturba intr-o oarecare masura procesul de reforma si ar putea crea un anumit efect de incertitudine dar credem ca, pe termen lung, vor contribui la consolidarea democratiei", mai arata analiza.

#cresterea economica romania, #accelerare crestere economica, #performanta leu , #Crestere economica