Tintele Agendei de la Lisabona intre deziderat si realitate

Luni, 06 Noiembrie 2006, ora 16:12
1035 citiri

Existenta unei Europe competitive in cadrul unei Europe sociale si punerea in practica a prevederilor Agendei de la Lisabona au fost jaloanele expunerilor, dezbaterilor si interventiilor plenare ce au avut loc in cadrul Forumului Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea conditiilor de munca si de viata, ale carui lucrari au avut loc la Dublin-Irlanda.Mesajul participantilor la Forum a fost ca, prin competitivitate, nu se exclude dialogul social, iar diversitatea este in avantajul competitivitatii. Reprezentanta Confederatiei Europene a Muncii, Maria Helene Andre, a atras atentia asupra inclinari balantei flexibilitatii pe piata fortei de munca in defavoarea securitatii locurilor de munca. Patronii cer un Cod al Muncii mai permisiv privind disponibilizarea si angajarea fortei de munca in timp ce sindicatele cer asigurarea locurilor de munca.

Considerand ca politica sociala nu este transferabila de la o tara la alta prim-ministrul Irlandei, Bertie Ahern, a dat exemplul acestei tari unde angajatorii au simplificat conditiile de angajare si au crescut masurile de protectie sociala la disponibilizare astfel incat muncitorii sa nu mai fie nevoiti sa apeleze la tribunalele muncii sau la alte forme de protest. Astfel, pacea sociala s-a instaurat in favoarea cresterii economice.

In perioada lucrarilor Forumului, ministrul muncii din Irlanda, Micheal Martin, l-a informat pe omologul sau roman, Gheorghe Barbu - prezent la Dublin ca Guvernul Irlandei a decis sa impuna restrictii accesului fortei de munca din Romania si Bulgaria pe piata irlandeza pe o perioada de minim 12 luni dupa care va reanaliza situatia.

Lund cuvantul pe acesta tema, Maciej Mataczynski, ministrul muncii din Polonia a atras atentia ca statele membre ale Uniunii Europene fac o mare greseala pin aceasta decizie care priveste Romania si Bulgaria repetand aceeasi greseala ca in cazul Poloniei. In sprijinul muncitorilor din Romania si Bulgaria s-a pronuntat si reprezentanta Confederatiei Generale a Muncii din Italia, Ornella Cilona, care a asigurat delegatia Romaniei ca va interveni pe langa Guvernul Italian, ca tara sa sa nu puna asemenea restrictii, apreciind buna calitate si calificare a muncitorilor romani, iar Italia are nevoie de calificarea lor mai ales in constructii si sanatate.

In replica, la aceste pozitii, Nikolaus van der Pas, reprezentantul Comisiei Europene a tinut sa sublinieze ca cele doua tari, cand au semnat Acordul de aderare la UE, au acceptat ca statele membre ale UE sa puna restrictii accesului pe piata fortei de munca, daca asa considera. Deci, nu este vorba de o discriminare la adresa celor doua tari sau de incalcarea legislatiei UE.

Atingerea tintelor din Agenda de la Lisabona, care are in prim plan competitivitatea si cresterea economica, a fost o tema care a focalizat dezbaterile de la Dublin. Toti participantii au ajuns la concluzia ca aceasta tinta - cresterea economica - nu s-a atins. In ultimul an, cresterea economica in tarile membre UE, nucleul dur - primele 15 - nu a depasit 1,7 la suta, in timp ce cifra prognozata era de peste cinci la suta. In aceste conditii, obiectivul ca Uniunea Europeana sa devina ceea mai competitiva piata, depasind celelalte piete, in special asiatice - China, India -, nu poate fi atins, ramanand doar un deziderat.

Un alt obiectiv deosebit de important din agenda de la Lisabona, care nu a fost realizat de nicio tara membra a UE este investirea a trei la suta din PIB pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare. In opinia moderatorului Forumului, Willis Goldbeck, membru al boardului Institului de alternative ale viitorului, societatea a intrat intr-o epoca a cunoasterii, a circulatiei rapide a informatie si cine nu va tine pasul, va pierde lupta. De aceea, este foarte important ca angajatorii sa investeasca o parte din profitul lor in pregatirea profesionala continua a fortei de munca.

Concluzionand lucrarile Forumului 2006, Jorma Karppinen, directorul Fundatiei europene pentru imbunatatirea conditiilor de munca si de viata a transmis un mesaj tarilor membre ale UE de a investi foarte mult in dezvoltarea cercetarii si a cunoasterii, in pregatirea continua a salariatilor pentru ca acesta va fi viitorul nostru comun.

Rompres