UDMR vrea schimbarea Codului Fiscal

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:18
1300 citiri
UDMR vrea schimbarea Codului Fiscal

Delegatii la Congresul UDMR au adoptat duminica noul program economic al formatiunii, care impune incurajarea relansarii economice prin masuri active si prevede schimbarea Codului Fiscal pana cel tarziu la 30 iunie, in sensul eliminarii unor impozite, informeaza Mediafax.

"Noi am pornit de la o schimbare a paradigmei economice de care, considera UDMR, Romania are nevoie. Ceea ce dorim sa propunem prin noul program economic este ca partenerii de coalitie sa inteleaga ca nu merge relansarea economiei doar cu masuri de constrangere, ci sunt necesare si masuri de sprijinire activa a economiei", a declarat, duminica, deputatul UDMR Lakatos Peter, membru in Comisia de revizuire a Programului UDMR si membru in Comisia economica a Camerei Deputatilor.

Lakatos a afirmat ca in opinia UDMR "dezvoltarea economica trebuie sa stea pe trei piloni".

"Noi spunem ca dezvoltarea economica trebuie sa stea pe trei piloni, primul fiind echilibrul si stabilitate, al doilea cresterea economica sustenabila si al treilea cresterea gradului de ocupare a fortei de munca. Aceste trei lucruri trebuie concomitent realizate, pentru ca daca se merge doar pe prima problema, doar pe constrangeri economice, asta inseamna pauperizarea societatii, iar aceasta nu duce nicaieri", a spus Lakatos.

Lakatos a spus ca Congresul a mandatat ministrii UDMR sa infaptuiasca masuri concrete, cu termene de realizare la fel de concrete.

 

"Tinand cont de aceasta schimbare de paradigma, Congresul a mandatat ministrii, senatorii si deputatii UDMR sa initieze si sa infaptuiasca masuri concrete, cu termene de realizare la fel de concrete. Acestea sunt reducerea treptata a impozitelor si a contributiilor asigurarilor sociale care greveaza asupra fortei de munca vie, incepand cu 1 iulie 2011, precum si modificarea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala in sensul eliminarii unor impozite, pe conceptia ca trebuie sa ne axam pe acele impozite care asigura in proportie de 90 la suta realizarea veniturilor bugetare.

Pe acelea sa le urmarim, pentru ca sunt o serie de impozite marunte, a caror colectare costa mai mult decat sumele colectate si se pierde foarte mult prin administratiile fiscale cu urmarirea impozitelor marunte. Acest lucru vrem sa il facem pana la 30 iunie 2011, ca macar o data in istoria Romaniei sa se aplice acel criteriu prevazut in actuala legislatie, conform caruia modificarea Codului Fiscal adoptata prin lege intra in vigoare dupa sase luni si sa aiba posibilitatea atat agentii economici, cat si persoanele fizice, sa se obisnuiasca si sa cunoasca aceasta modificare", a aratat Lakatos. 

De asemenea, potrivit acestuia, UDMR si-a propus prin noul program economic sa convinga partenerii de guvernare asupra luarii "masurilor pentru reducerea birocratiei, coruptiei si evaziunii fiscale".

"Aici ma refer la masuri privind functionarea sub forma de cartel a unor societati, care este interzisa in Romania. Nu vreau sa nominalizez, dar vedeti ca deja se preconizeaza scumpirea generala a combustibililor, incat am ajuns ca o explozie solara sa fie motiv pentru scumpirea benzinei.

Nu se poate asa ceva, nu putem fi de acord nici cu varianta ca noi, Guvernul, am verificat, dar nu constatam nicio neregula la aceste societati.

Daca au fost majorari justificate, atunci trebuie sa avem totusi varianta suprataxarii acestor profituri, pentru ca pana la evenimentele din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord scumpirile nu au fost motivate prin nimic, abia in viitor ar fi motive, dar trebuie sa vedem procentul cu care vor creste preturile, pentru a suprataxa profiturile generate de cresterea nejustificata a preturilor", a spus Lakatos.

Conform lui Lakatos, UDMR si-a stabilit prin noul program economic si obiectivul sprijinirii IMM-urilor prin credite preferentiale, partial subventionate de stat, care sa poata fi utilizate de intreprinderile de acest tip nu doar pentru investitii, ci si pentru intregirea mijloacelor circulante, adica pentru finantarea activitatilor curente.

"Noi avem si o propunere care priveste IMM-urile asa incat acestea sa ajunga la credite cu dobanda preferentiala, subventionata de stat si garantate de stat in proportie de 80 la suta, credite pentru reintregirea mijloacelor circulante.

Nu este destul ca statul sa sprijine prin creditarea de acest tip doar efectuarea investitiei si nu trebuie sa conditionam sprijinul acordat de efectuarea unei investitii, ci trebuie sa lasam IMM-urile si sa poata cumpara de exemplu marfa cu banii astfel imprumutati", a spus Lakatos.

Totodata, la Congresul UDMR au fost adoptate, duminica, doua documente de natura economica.

Europarlamentarul Winkler Gyula a declarat ca delegatii la Congresul UDMR au adoptat doua documente de natura economica, unul se refera la prioritatile necesare pentru iesirea din criza in Romania, care va constitui si baza pentru dialogul cu partenerii de coalitie, si un alt document care abordeaza tendintele europene in ceea ce priveste dezvoltarea economiei si viitorul politicilor economice comune.

"In documentul referitor la iesirea Romaniei din criza si schimbarea de mentalitate, de paradigma in ceea ce priveste dezvoltarea economica a tarii, se stabileste foarte clar faptul ca dupa masurile de austeritate, care au fost necesare in anul 2010, acum urmeaza perioada in care trebuie sa stimulam economia", a explicat deputatul Winkler.

Potrivit sursei citate, UDMR urmeaza sa solicite o debirocratizare si o simplificare masiva si rapida a legislatiei fiscale.

"De asemenea, trebuie continuata diminuarea evaziunii fiscale. In mod concret, cota unica de 16 la suta credem, si cred eu personal, ca trebuie pastrata in viitor, insa trebuie reduse contributiile la asigurarile sociale in perioada urmatoare, astfel contribuind la posibilitatile de crearea de noi locuri de munca", a explicat Winkler Gyula.

Potrivit sursei citate, in document se mai precizeaza ca trebuie actionat in mod hotarat impotriva evaziunii fiscale, impotriva fraudei fiscale, fiind nevoie de o administratie fiscala eficienta si de o coruptie redusa la minimum.

"Acestea sunt elementele pe care Congresul le-a adoptat, acestea sunt elementele care bineinteles vor fi largite, pentru ca partial sunt principii", a spus Winkler.

#schimbarea codului fiscal, #program economic, #impozite, #cod fiscal , #Crestere economica