Uniunea Europeana investeste pentru o crestere economica mai mare

Joi, 03 Mai 2007, ora 09:30
925 citiri

Comisia Europeana a propus miercuri un proiect de buget pe 2008 care prevede, in premiera, fonduri mai mari pentru crestere economica si creare de noi locuri de munca decat pentru agricultura, informeaza AP. Anul viitor, volumul total al platilor ar urma sa creasca cu 5,3 procente fata de nivelul de 121,6 miliarde euro (sau 0,97 la suta din Venitul Intern Brut (GNI) al Comunitatii), prevazut in bugetul pe 2007.

Aproximativ 44,2 procente din acest pachet ar urma sa fie alocate pentru sprijinirea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca, putin mai mult fata de 43,6 procente care ar urma sa mearga la subventiile pentru agricultura, care in mod traditional reprezinta capitolul cheie al bugetului UE.

'Pentru prima data, cheltuielile legate direct de crestere economica si locuri de munca vor reprezenta cel mai mare procent din bugetul UE. In plus, fonduri mai mari vor fi valabile pentru politicile orientate spre progresul economic', a declarat comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite, precizand ca aceasta transformare reflecta eforturile destinate modernizarii bugetului comunitar.

Franta, principalul beneficiar al subventiilor agricole, si-a anuntat intentia de a lua in considerare reducerea banilor alocati pentru agricultura abia dupa anul 2013. Cu toate acestea, Grybauskaite si-a exprimat speranta ca, indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale din Franta, conservatorul Nicolas Sarkozy sau socialista Segolene Royal, va da dovada de o viziune mai ampla in acest dosar.

Statele membre UE si Parlamentul European vor incepe sa dezbata acest proiect de buget pe 2008 in luna iunie anul curent, urmand ca pachetul financiar sa fie adoptat in luna decembrie. Executivul comunitar este limitat de un plafon anual convenit de statele membre ca o parte a bugetului comunitar pe perioada 2007-2013.

Deocamdata, o mare parte din bugetul UE este cheltuit pentru subventiile acordate fermierilor, situatie care nu se va modifica cel putin pana in 2009, cand bugetul comunitar 2007-2013 va fi revizuit de statele membre. Dalia Grybauskaite a facut apel pentru o revizuire fundamentala a modului in care sunt structurate veniturile si cheltuielile UE, un exercitiu care ar implica, printre altele, si examinarea rabatului de care beneficiaza Marea Britanie. Comisarul european pentru Programare Financiara si Buget a informat ca Executivul UE isi va prezenta propriile propuneri la inceputul anului viitor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)