Visul frumos al tarilor emergente, la sfarsit?

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:02
1603 citiri
Visul frumos al tarilor emergente, la sfarsit?

In urma cu 15 ani, Thailanda permitea monedei sale sa se devalorizeze fata de dolari dupa ce, timp de doua luni, Banca Centrala tinuse de cursul valutar. Dupa acest moment critic au urmat cinci ani de cosmar pentru pietele emergente pe masura ce criza financiara s-a raspandit vecinilor Thailandei, apoi catre Rusia si Brazilia, inainte de a acapara Argentina si Uruguai in 2002.

Dupa aceasta perioada nefasta, pentru urmatoarea decada lucrurile au evoluat perfect. In 2003 China a revenit pe crestere economica in valori consistente, economia Indiei a crescut cu opt procente, noul presedinte al Braziliei a multumit FMI si pietele de titluri de stat prin obtinerea unei cresteri a contului curent pentru primul an din cinci consecutivi, scrie The Economist.

Tarile lovite de criza si-au revenit dupa devalorizarea monedelor si inrautatirea economiei pana la faliment cu destul loc de crestere economica. Pietele financiare globale au reactionat pozitiv, si au pariat pe ele, cumparand titluri de stat. Mai mult, indicele tarilor emergente MSCI a crescut cu 350% de la finalul anului 2002 pana in octombrie 2007.

In loc sa cheltuie aceste capitaluri, economiile emergente le-au reciclat; au facut rezerve pentru a avea garantia ca nu vor mai trece printr-o criza valutara si ca nu vor mai fi certate de FMI.

Dupa un deceniu de vis insa, ceva nu merge bine. China se lupta acum sa isi mentina cresterea de 8% a PIB-ului. India, o tara care aspira odata la cresteri de doua cifre, acum viseaza sa scape de o inflatie record. Niciuna din aceste mari economii emergente nu se afla pe marginea prapastiei financiare, precum tarile din zona euro, si nu se confrunta cu probleme grave fiscale, precum American, dar ritmul de crestere al economiilor a inceput sa scada.

Indicele MSCI al pietelor emergente nu a inregistrat evolutii semnificative in ultimul an si se afla la 30 de procente sub maximul atins in 2007. In urma cu doar 15 luni, FMI prognoza o crestere a economiei braziliene cu 4% anul acesta, pentru ca saptamana trecuta sa isi ajusteze sperantele la doar 2,5%.

O parte din problemele acestor economii isi gasesc radacinile in alte zone, cum ar fi criza din Europa, sau ingrijorarile guvernelor de presiunile asupra preturilor, dar nu toata situatia poate fi pusa in carca acestora.

Sustenabilitatea cresterii economice din tarile emergente s-ar putea sa fi fost calculata gresit, de economisti care dau dovada de prea mult optimism.

Reversul ciclului financiar ar putea limita cresterea economica, pe masura ce accesibilitatea creditelor incurajeaza cheltuirea de bani si specula, crescand valoarea garantiilor si, deci, usurand creditarea si mai mult. Acest lucru a pacalit oficialii statelor sa creada ca economiile se pot dezvolta mai repede, asa cum finantarea permisiva ii poate convinge pe cei bogati ca economia este mai stabila decat in realitatea.

#evolutie tari emergente, #economie tari emergente , #Crestere economica