2011, primul an de austeritate! Cum ne-am intors inapoi cu 20 de ani

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 08:16
1322 citiri
2011, primul an de austeritate! Cum ne-am intors inapoi cu 20 de ani
Efectele austeritatii

In decembrie '89, Ceausescu venea in fata romanilor pentru a le spune ca "trebuie sa mai strangem cureaua". Vorbele sale au avut ca rezultat o Revolutie care s-a soldat cu executarea acestuia. 20 de ani mai tarziu, nu doar romanii, ci intreaga Europa a auzit acelasi lucru. Reactia nu a fost nici de departe asemanatoare.

Se incheie primul an complet de austeritate in Europa, iar Romania nu inceteaza sa primeasca laude din toate partile pentru recordul de masuri dure aplicate.

In mai 2010, Traian Basescu anunta un set de masuri care aveau sa fie suplimentate sau modificate pe parcurs. In afara de cateva "plansete" din parea bugetarilor sau a pensionarilor, nu s-a auzit nicio alta reactie de nemultumire.

Dupa un an si jumatate, seful unei mari banci europene a venit sa ne spuna ca deciziile lui Basescu ar fi fost de neimaginat in statele din Vest.

"Masurile care au fost luate de Guvernul Romaniei sunt aproape de neimaginat in Europa de Vest. Isi poate cineva imagina ca in Germania si Franta guvernul sa spuna: 'Trebuie sa reducem salariile din sectorul public cu 25%'? Si in acelasi timp sa majoreze singura taxa care loveste pe toata lumea, TVA? Iar asta s-a intamplat fara o singura zi de greva", a declarat recent Andreas Treichl, seful Erste.

Efectele masurilor

Rezultatele pozitive pe care Basescu si FMI ni le promiteau in urma aplicarii masurilor de austeritate nu se vad nici dupa un an si jumatate. De fapt, manualele de economie ne spun ca principalele rezultate ale austeritatii sunt scaderea cererii, a inflatiei si a deficitului bugetar. Insa aceste lucruri nu se intampla intr-un mod sanatos.

Cererea scade deoarece consumatorii nu mai au bani, ceea ce duce la scaderea productiei si implicit a cresterii economice. Daca firmele nu mai produc, nu mai au nevoie de angajati, asa ca creste somajul. Scaderea cererii duce si la deprecierea preturilor, ceea ce se reflecta intr-o inflatie mai mica.

Teoretic, ar trebui sa scada deficitul bugetar, deoarece se incaseaza mai multe taxe, insa, daca somajul creste, baza de impozitare se reduce.

Pentru ce suntem laudati

Cele mai drastice dintre masurile luate de Romania este reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si marirea TVA-ului de la 19 la 24%. De asemenea, au fost inghetate pensiile (si in 2012) si s-a redus cu 15% indemnizatia pentru cresterea copilului. Tot cu acest procent a fost redus ajutorul de somaj.

Trecand de la teoretizarea efectelor acestor masuri la practica, un rezultat rapid si vizibil este adancirea in recesiune.

"Masurile de austeritate, in general, duc la adancirea recesiunii, insa Romania nu avea de ales. Cand ai un buget ca al nostru, trebuie sa iei astfel de masuri", a declarant Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Problema cea mai mare a Romaniei este ca are doar 4 milioane de salariati, un procent infim din numarul total al populatiei", a mai spus Vasilescu, adaugand ca acestia sunt oamenii de la care vin banii la bugetul de stat. Dragos Frumosu, Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), crede ca masurile Guvernului au aruncat 80% din populatia Romaniei in saracie.

"Noi nu mai avem clasa de mijloc. Peste 80% dintre romani traiesc cu un venit pe gospodarie de maxim 2.200 de lei", spune Frumosu. In ceea ce priveste companiile, un sondaj realizat de Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) arata ca 90% dintre firme cer revenirea la TVA-ul de 19%.

"TVA-ul de 24% pur si simplu sufoca companiile, acestea au ramas fara capital. Revenirea la taxa de 19% le-ar ajuta sa-si relansese activitatea", spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

#criza economica, #criza financiara, #masuri austeritate, #saracie romania, #tva majorat, #salarii bugetari , #Criza economica romania