Al doilea val de recesiune bate la usa. Cat de pregatita este Romania?

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 08:00
3557 citiri
Al doilea val de recesiune bate la usa. Cat de pregatita este Romania?

Cancelarul german Angela Merkel va avea o intrevedere cu presedintele Nicolas Sarkozy, luni, pentru a descoperi o solutie de redresare a economiilor din zona euro.

Liderii europeni cauta solutii, dar analistii ameninta cu al doilea val de criza. Romania nu este pregatita sa infrunte o noua recesiune.

Cancelarul german si presedintele francez se vor intalni pentru prima data in 2012. Pe agenda lor se afla: descoperirea unor modalitati de combatere a efectelor crizei, identificarea unor mijloace de crestere economica si de scadere a ratei somajului. Nu in ultimul rand, cei doi lideri vor dezbate un plan care prevede sporirea coordonarii fiscale, in cadrul uniunii monetare, scrie Reuters.

Reuniunea va fi urmata de o runda de discutii intre liderii din zona euro, care precede summit-ul de la Bruxelles, programat pentru 30 ianuarie, aminteste Bloomberg. Prim-ministrul italian, Mario Monti se va afla la Berlin in aceasta saptamana si va discuta cu Merkel si cu Sarkozy.

Europa a inceput sa "controleze incet dar sigur" criza datoriilor, este de parere presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de un post de radio belgian. Oficialul UE recunoaste ca solutiile au aparut mai tarziu decat ar fi trebuit, dar se arata increzator.

"Vom pune aceasta criza in urma. Am actionat de multe ori mai tarziu decat ar fi trebuit, iar deciziile noastre au fost, poate, prea nesigure. Dar, in cele mai multe cazuri, am mers in directia cea buna", spune Van Rompuy, citat de Bloomberg.

Optimismul presedintelui Uniunii Europene nu este impartasit de majoritatea analistilor britanici. Intr-un sondaj realizat de BBC in randul a 34 de economisti britanici, 25 au precizat ca Europa va intra in recesiune, anul acesta. Analistii intervievati sustin ca revenirea pe plus a cresterii economice mondiale depinde crucial de marirea consumului.

Banca Nationala a Romaniei a dat, joi, un semnal pentru relansarea consumului, dupa ce a scazut dobanda de politica monetara pana la 5,75%. Prin diminuarea dobanzii-cheie, banca centrala ajuta la stimularea consumului, in contextul in care statul se va putea imprumuta mai usor de pe piata locala. In schimb, pe termen lung, leul ar putea fi afectat de decizia BNR.

Publicatia Financial Times (FT) considera ca Banca Nationala a Romaniei a ales o solutie buna, prin scaderea dobanzii-cheie. Totusi, specialistii de la publicatia citata mentioneaza ca BNR nu poate face prea multe pentru a evita recesiunea, luand in considerare situatia tensionata la nivel international.

Autoritatile romane incearca sa evite recesiunea, mentinand, in acelasi timp, stabilitatea intr-o perioada dificila, apreciaza FT. Publicatia mentioneaza ca Guvernul de la Bucuresti a adoptat un buget de austeritate menit sa reduca deficitul de la 4,4% din PIB in 2011, la 1,9% in 2012.

Analistul economic Florin Catu spune ca decizia BNR ajuta economia reala foarte putin. "Modul in care BNR aduce lichiditate in sistem nu este asa de simplu. O reducere a dobanzii cheie nu inseamna neaparat o creditare mai ieftina. Este un ajutor direct pentru finantarea bancilor, pe termen scurt", spune acesta.

Catu adauga ca bancile investesc acum doar in obligatiuni de stat. Mai degraba semnalul pe care il da banca centrala este ca avem un ciclu al reducerii dobanzilor, sustine el. Ar putea urma si alte reduceri ale dobanzii si ar fi un interval pentru bancile din piata, ca ar trebui sa se incadreze intr-o tendinta de scadere.

"O reducere ar insemna stimularea cererii de credit, ar consolida un trend de scadere al dobanzilor bancare si ar imbunatati sentimentul investitorilor straini fata de climatul economic. Acestia ar vedea ca suntem intr-o pozitie destul de buna si ar putea sa isi mareasca expunerea pe Romania", crede analistul financiar Dan Popa, citat de RFI.

In opina sa, reducerea dobanzii de politica monetara da o mana de ajutor finantelor, preintampina o apreciere a monedei nationale si ajuta la stimularea investitiilor si a consumului. Totusi, chiar daca BNR a scazut dobanda cheie pana la un minim istoric, Romania ar putea avea probleme daca al doilea val de criza va zgudui din nou zona euro.

Statul roman nu va face fata unui al doilea val de recesiune, spune analistul Lucian Davidescu, care aminteste ca guvernul nu mai are spatiul de manevra de acum trei ani, de cand a inceput criza. Daca in 2008, Romania avea TVA pe la jumatatea esalonului UE si o datorie publica foarte mica, acum Romania se indreapta catre o valoare a datoriei publice de 40%.

"Atunci (in 2008 n.red) aveam inca o moneda care putea sa atenueze socurile, dar acum avem o moneda care, daca se depreciaza, duce in haos sistemul bancar. Acum trei ani aveam performante foarte mici care nu puneau probleme in sistem, dar acum au ajuns la un nivel de 14%, iar orice crestere poate fi fatala pentru banci", spune Lucian Davidescu.

Econimistul-sef Raiffeisen, Ionut Dumitru, nu exclude posibilitatea ca BNR sa scada dobanda cheie cu inca 0,25%. "Reducerea este practic justificata. BNR are un spatiu de reducere a dobanzii, dar nu e foarte mare. Noi mai vedem posibila inca o reducere de 0,25 puncte procentuale in prima parte a anului. Aceasta va depinde si de cum evolueaza lucrurile", a declarat Ionut Dumitru.

BNR ar putea lua aceasta decizie daca Banca Centrala Europeana (BCE) va scadea dobanda cheie. Guvernatorul BCE, Mario Draghi, ar putea aproba scaderea dobanzii cheie sub 1%, pentru prima data in istorie, intr-o incercare de a sprijni bancile, puncteaza Bloomberg.

#recesiune romania, #criza zona euro Romania, #intalnire merkel sarkozy, #reducere dobanda BNR , #Criza economica romania