Analiza: Guvern nou, probleme vechi. Romanii s-au saturat de Basescu

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 09:15
1896 citiri
Analiza: Guvern nou, probleme vechi. Romanii s-au saturat de Basescu
Guvern nou, probleme vechi. The Economist: Romanii s-au saturat de Basescu / Sursa foto: The Guardian

Guvernul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu este nou, dar se va confrunta cu aceleasi probleme vechi. Aceasta este o realitate surprinsa atat de presa straina, cat si de analistii economici din tara. Romanii s-au plictisit de Basescu, concluzioneaza The Economist.

Situatia economica si politica din Romania este transata de jurnalistii de la The Economist, care fac o radiografie a protestelor din tara, corelate cu demisia Executivului condus de Emil Boc. Publicatia britanica spune ca problemele Guvernului sunt vechi, opinie impartasita si de analistii de pe plan local.

Noul premier al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, este vazut de Economist ca "un istoric poliglot educat la Oxford si fost sef al Serviciul de Informatii Externe".

Despre presedintele Romaniei, Economist scrie ca are multe calitati, dar ca umorul si energia neobosita incep sa se erodeze. In shimb, trasaturile plictisitoare, precum impredictibilitatea, si obiectivitatea redusa devin din ce in ce mai suparatoare pentru romani.

Interventia acida pe care a facut-o presedintele Romaniei la televizor, in conflictul cu Raed Arafat, fondatorul SMURD, nu le-a scapat jurnalistilor de la The Economist.

Acestia scriu ca protestele din tara si in special din Bucuresti au continuat, chiar dupa ce Raed Arafat a fost reinstalat in functie.

Declaratia sefului statului, care si-a cerut scuze public, pentru "gafe pe care le mai face, din cand in cand, in public" a fost amintita de publicatia britanica. Tot aici se mentioneaza si ca premierul Emil Boc, in functie din anul 2008, a demisionat in 6 februarie, impreuna cu intregul Cabinet, pentru "reducerea tensiunilor sociale si pentru ca nu vrea sa se agate de putere".

In comparatie cu tarile vecine, Ungaria si Grecia, economia din Romania este destul de stabila. Acest lucru se datoreaza, in principal, guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care se numara printre cele mai respectate personalitati publice din tara, apreciaza publicatia citata.

Isarescu a fost un element cheie in cadrul acordului de 27 miliarde de dolari primit de Romania de la FMI. Prognoza de crestere economica din acest an se situeaza in intervalul 1,5-2%, cu ajustari minore fata de estimarile anterioare, in ciuda crizei din zona euro.

Acordul cu FMI trebuie sa continuie, daca Romania vrea sa limiteze deficitul bugetar de la 4,4% din Produsul Intern Brut, pana la 1,9%, anul acesta, in viziunea The Economist.

Guvernul pastreaza tinta de adoptare a monedei unice europene, pentru anul 2015, dar in opinia analistilor externi, romanii ar accepta mai usor masurile de austeritate, daca "politicienii ar fura mai putin si ar fi mai dispusi sa dialogheze mai bine".

Noul Guvern ar trebui sa elimine preocuparile Uniunii Europene referitoare la statul de drept, aspect care impiedica aderarea Romaniei la spatiul Schengen, mai spune articolul publicatiei britanice.

Ministrii de acum, oamenii de casa ai fostilor ministri

Analistii de pe plan local sunt sceptici cand vine vorba de schimbarile pe care le-ar putea face noul Cabinet Ungureanu.

Mircea Cosea, profesor de economie si analist financiar, sustine ca noul ministru de Economie, Lucian Bode, si noul ministru de Finante, Bogdan Dragoi, sunt de fapt "oamenii de casa" ai fostilor ministrii, iar actualul guvern se afla sub tutela fostului cabinet, crede analistul economic Mircea Cosea.

In opinia sa, Bogdan Dragoi este "un baiat foarte bine pregatit, dar care nu are capacitatea de a conduce un minister, pentru ca prestigiul sau in interiorul ministerului este foarte redus.

Este o persoana destul de inchistata in propriile probleme, si este prea mult legat de interesele pe care domnul Videanu le-a avut in economie si care nu sunt foarte laudabile".

Despre actualul ministru de Economie, Lucian Bode, Mircea Cosea spune ca nu stie cine este.

"In calitate de ministru al Economiei trebuie sa fie creator de strategii economice, politici economice. Trebuie sa aiba niste concepte foarte clar despre modelele de dezvoltare a Romaniei si mai ales o idee foarte clara in legatura cu masura in care noi va trebui sa ne cooptam la ultimele masuri ale UE", explica Mircea Cosea.

La randul sau, analistul economic Aurelian Dochia spune ca, atata vreme cat Opozitia va refuza dialogul, lucrurile vor merge greu, climatul politic si economic va fi incert, iar nervozitatea agentilor economici va creste.

"Atat din punct de vedere politic, dar si economic, ar fi fost mult mai bine sa avem o coalitie mai larga, insa opozitia a refuzat sa participe si a preferat sa stea pe margine. Iar impactul economic al noului guvern este rezultatul climatului politic", spune pentru Business24 Aurelian Dochia.

#the economist traian basescu, #piete financiare, #romania nou guvern, #economie romania , #Criza economica romania