Economia in 2012, un "pariu" deschis. Vezi parerile specialistilor

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:45
2456 citiri
Economia in 2012, un "pariu" deschis. Vezi parerile specialistilor

In timp ce unii privesc cu optimism spre noul an, care ar putea aduce prosperitate, altii pariaza pe o stagnare economica, daca nu chiar pe reintoacerea in recesiune.

La inceput de an, analistii si politicienii s-au intrecut in a face predictii cu privire la evolutia economica. Anul 2012 ramane insa un "pariu" economic deschis.

Analistul economic, Liviu Voinea, este de parere ca in 2012 economia Romaniei va stagna, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale.

"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre - 1% si + 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat directorul executiv al GEA.

In opinia acestuia, economia Romaniei, ramane dominata de consum, care insa nu va creste semnificativ in 2012.

"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."

"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa.

Privind la situatia din zona euro, analistul spune ca o eventuala recesiune prelungita in Europa, va impinge si Romania in aceasi situatie tragic. De aceea, Liviu Voinea spune ca scenariul optimist pentru 2012 va fi stagnarea economica, in timp ce intr-un scenario pessimist Romania va reintra in recesiune.

Nu de aceeasi parere este insa consultantul financiar Ionel Blanculescu, a carui viziune este una extrem de optimista. In opinia acestuia, anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei, chiar daca va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro.

"Ciclicitatea economica va aduce economia Romaniei in faza de dupa criza si anume inviorare si relansare economica, pana la expansiune, in urmatorii trei ani", a declarat, miercuri, Ionel Blanculescu, potrivit Agerpres.

Consultantul crede ca anul ce tocmai si-a deschis portile va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei, caracterizat de speranta si mult entuziasm, pe fondul cresterii cu adevarat a competitivitatii, coloana vertebrala a unei economii performante.

"Competitivitatea va deveni religia economiei nationale, iar cei care nu cunosc ce inseamna aceasta, vor trebui sa consulte dictionarele economice nationale si internationale", a explicat consultantul.

Acesta a precizat ca daca Guvernul Romaniei va reusi sa sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente si curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornica de a uita cat mai repede purgatoriul prin care a trecut in cei trei ani de criza dura.

In plus, Ionel Blanculescu considera ca turismul va fi surpriza placuta a anului 2012 in Romania, asa cum agricultura a fost vedeta anului 2011.

In 2012, competitivitatea va deveni religia economiei nationale

De aceeasi parere este si consiliera primului-ministru, Andreea Paul Vass, care a declarat intr-un interviu Business 24 ca economia in 2012 va inregistra o crestere sustenabila intrucat masurile adoptate si tintele stabilite ne feresc de derapaje economice si ne responsabilizeaza.

"Daca ne uitam la cresterea economica prognozata pentru anul 2012, care se regaseste in intervalul 1,8% - 2,3%, in mod evident vom avea un an mai bun.

Eu ma inscriu in categoria celor optimisti, dar ma refer la un optimism de tipul "putem face", nu de tipul "se va face de la sine", a declarat aceasta pentru Business 24.

In ceea ce priveste datoria publica in 2012, consiliera premierului spune ca se mentine mult sub nivelul de 60% din PIB, stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

"Suntem pe locul 4 in UE, cu una din cele mai mici datorii publice, de 31% din PIB in 2010 si aproape 34% in 2011. Inflatia a scazut sub nivelul prognozat de BNR, situandu-se in limite rezonabile pentru a ne incadra in tinta de 3% in anul 2012", a mai subliniat aceasta.

Printre optimistii anului 2012 se numara si ministrul Dezvoltarii si al Turismului, Elena Udrea, care a scris pe blogul personal ca perspectivele economice ale anului 2012 sunt mai bune decat ceea ce s-a intamplat in 2011, afirmand ca masurile luate de Guvern "creeaza toate sansele ca 2012 sa reprezinte un nou an de crestere economica".

"Masurile economice luate de Guvern, incepand cu cele de reechilibrare bugetara si continuand cu cele de stimulare a investitiilor in infrastructura, creeaza toate sansele ca 2012 sa reprezinte un nou an de crestere economica.

Romania nu numai ca va trece mai usor peste tumultul crizei datoriilor suverane ale tarilor din Zona Euro, dar o va face cu o continuare a avansului economic.

Potrivit ministrului, Romania are "parghiile necesare" pentru a rezista unui al doilea val al crizei economice.

"Mesajul nostru nu se va schimba: salariile vor creste putin, pensiile vor fi indexate, cu conditia ca evolutiile economiei sa fie bune. Avand in vedere ce se intampla insa in Europa de Vest, e nevoie de aceasta conditionalitate.

2012, anul care scoate Romania din criza?

In opinia sa, doua lucruri "garanteaza" progresul economiei nationale anul acesta.

"Pe de o parte, absorbtia fondurilor europene si, pe de alta parte, investitiile cu bani de la bugetul de stat, Romania avand cel mai mare procent din PIB si din buget alocat unor asemenea cheltuieli din intreaga Uniune Europeana.

Elena Udrea mai spune ca mesajul sau catre romani in 2012 este sa fie "optimisti in ceea ce priveste noul an si increzatori ca Romania este pe drumul unei cresteri economice sustenabile, care va genera mai multa bunastare pentru fiecare".

Iar parerile nu se opresc aici. Economia anului 2012 a fost principalul subiect de dezbatere in ultimele doua luni, timp in care analistii, pe de o parte, si oamenii politici, pe de alta parte, au creat doua tabere de opinii.

In tabara pesimistilor, care prevad un viitor sumbru, plin de indoieli si greutati, se afla si analistul Ilie Serbanescu.

In opinia acestuia, anul 2012 va fi mai greu decat 2011, iar plata pensiilor si salariilor ar putea deveni o problema daca accesul la finantare va fi din ce in ce mai greu de realizat.

"Anul 2012 va fi mai prost din toate privintele decat 2011. Pentru romani, care si-au cam terminat proviziile, anul va fi mai greu deoarece vor resimti din ce in ce mai acut criza", a spus analistul economic.

In ceea ce priveste evolutia economiei, acesta a preconizat o stagnare neexistand conditii de crestere economica.

"Este deja al 4-lea an de criza economica. Nu are din ce sa se produca cresterea economica in 2012, dupa parerea mea", a mai explicat Serbanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Romania 2012, #masuri iesire criza romania, #economie romania liviu voinea, #masuri austeritate Romania 2012, #investitii 2012 , #Criza economica romania