Leul, o victima a problemelor din Europa. Vezi cum va evolua in perioada urmatoare

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 16:23
2561 citiri
Leul, o victima a problemelor din Europa. Vezi cum va evolua in perioada urmatoare
SURSA: capital.ro

Leul se depreciaza pe zi ce trece, intr-o Europa care se balbaie din ce in ce mai tare, incercand sa rezolve criza datoriilor suverane. Economistul Mircea Cosea crede ca Banca Nationala a Romaniei va trebui sa se concentreze pe stimularea exporturilor, pentru a fi cat mai putin afectata.

Daca in luna mai se inregistra un minim de 4,08 lei in raport cu euro, de pe 27 septembrie cursul nu a mai coborat sub 4,3 iar vineri un euro costa 4,35 lei, ca efect al tensiunilor din Europa.

"Deprecierea leului se explica prin situatia internationala. E imposibil ca natura climatului din jurul nostru sa nu afecteze cursul", a spus economistul Mircea Cosea, pentru Business24.ro

Scaderea monedei nationale s-a simtit mai ales in ultima perioada, cand, din cauza problemelor din Grecia si Italia, leul a pierdut din valoare aproape in fiecare zi. Daca acum doua cursul se situa la 4,26 lei, acum o luna crestea la 4,30, ca sa atinga 4,32 acum doua saptamani.

Cum ne afecteaza scaderea leului

Romanii ar putea suferi de pe urma deprecierii leului din cauza importurilor: "Romania are un import mare de articole primare, lucru care se va vedea si in diferenta de curs", crede Mircea Cosea.

Leul va scadea in continuare, insa nu atat de abrupt incat sa fim ingrijorati. "Cred ca vom mai asista la o cadere a leului dar nu mai mare de 4,4 - 4,5 pana la jumatatea anului 2012, ceea ce nu este foarte grav", a precizat economistul.

BNR va trebui sa stimuleze exporturile

"Exista si o politica locala, a Bancii Nationale, care va favoriza exportul, singurul motor pe care il avem pentru a ne proteja de criza. Scaderea cursului este o intelegere mai buna a faptului ca BNR ar trebui sa ii sprijine si pe exportatorii romani", spune Cosea.

Ne putem astepta ca situatia sa se inrautateasca in Europa, drept pentru care ar trebui sa gasim solutii pentru a ne proteja de problemele externe.

"Nu este atat de importanta analiza cursului, cat masura in care reusim sa amortizam putin efectele pe care scaderea sistemului euro o are in general si pe care o va avea si in viitor prin situatia din Grecia", crede economistul.

Potrivit lui Mircea Cosa, scaderea monedei nationale nu trebuie sa ne sperie atat de tare. "Leul va fi o victima colaterala a mediului international. Nu ma astept sa existe mari succese din punct de vedere al leului fata de euro in 2012. Acest trend de deprecieree se va mentine dar in limite care nu vor afecta situatia la nivel macroeconomic", crede acesta.

Bugetul pe 2012, construit pe un curs de 4,3 lei/euro

Bugetul pentru 2012 va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilita la elaborarea bugetului pentru 2011 si apropiata de cotatiile actuale ale monedei nationale in raport cu euro, a estimat reprezentatnul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Nu vreau sa dau o cifra gresita, dar undeva in jurul cifrei de 4,3, daca nu ma insel", a spus Tanasescu, saptamana trecuta intr-o emisiune la Pro TV, intrebat pe ce curs va fi construit bugetul pentru anul viitor.

El a tinut sa precizeze ca moneda nationala a ramas stabila in toata aceasta perioada de turbulente internationale si a evoluat in limite acceptabile.

Criza din Italia si Grecia pare fara sfarsit

Intre timp, pietele din Europa scad pe zi ce trece din cauza crizei politice si economice din Grecia si Italia, tari care nu au nici macar un guvern care implementeze masuri pentru a rezolva problemele.

Rata de imprumut a Italiei a depasit pragul critic de 7%, apropiindu-se amenintator de 7,5%. Aceasta este tara cu cele mai mari datorii din Europa in valoare de aproape 2 trilioane de euro. Un fond de salvare pentru Roma s-ar ridica la 1,4 trilioane de dolari, valoare care depaseste cu mult posibilitatile EFSF.

In tot acest timp, Berlusconi nu vrea sa lase definitiv puterea din mana, insistand pe organizarea unor alegeri anticipate, lucru care agraveaza situatia din Europa pe zi ce trece.

In Grecia, negocierile dintre putere si opozitie pentru a alege un nou prim ministru sunt blocate, dupa ce, timp de patru zile, cele doua mari partide nu au gasit nicio solutie.

#curs euro 2012, #previziuni curs 2012, #rata schimb leu euro 2012, #Romania afectata de curs , #Criza economica romania