Liviu Voinea (GEA): Economia Romaniei va stagna in 2012

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:11
1714 citiri
Liviu Voinea (GEA): Economia Romaniei va stagna in 2012

Economia Romaniei va stagna in 2012, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale, desi aceasta nu ar nu ar fi una sanatoasa, considera directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre minus 1% si plus 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat, miercuri, directorul executiv al GEA.

Acesta a precizat ca economia Romaniei ramane dominata de consum, iar acesta nu este prevazut sa creasca semnificativ in 2012.

"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."

"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa. Mai mult, aceasta evaluare de ansamblu ia in considerare un scenariu neutru pe plan european. Daca insa recesiunea va fi de durata in zona euro, atunci si Romania va reintra in recesiune. Deci scenariul optimist este stagnare, iar cel pesimist recesiune", a adaugat Voinea.

In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, analistul economic considera ca BNR va pastra cursul in jurul valorii de echilibru.

"BNR va pastra cursul intr-o marja relativ mica, in jurul valorii de echilibru. Probabil ca vom avea o depreciere pe fondul iesirilor de valuta determinate de criza euro si de scaderea dobanzilor, dar una moderata", a apreciat seful GEA.

De asemenea, analistul economic considera ca Romania se va incadra in prevederile acordului cu FMI in acest an, desi acest lucru nu-i va folosi "aproape la nimic".

"Tintele se refera la deficit si inflatie, nu la crestere economica, ocuparea fortei de munca sau nivel de trai. Un deficit mic nu este util daca se bazeaza pe o utilizare sub-optimala a resurselor", a mai spus Liviu Voinea.

In 2012 nu vor fi probleme in privinta sustinerii pensiilor si salariilor din sectorul bugetar

"Nu ar trebui sa fie probleme. O tara care are inca parghia monetara are intotdeauna solutia de rezerva a inflatiei. Sa ne intelegem insa: bugetarii si pensionarii nu sunt asistati social. Pensionarii de azi au contribuit in trecut, iar bugetarii muncesc, doar ca nu avem indicatori de productivitate in sectorul bugetar", a adaugat directorul executiv al GEA, Liviu Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Liviu Voinea declaratii, #economie 2012 Liviu Voinea , #Criza economica romania