Polonia: O economie pe care Romania vrea s-o copieze

Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:46
2122 citiri
Polonia: O economie pe care Romania vrea s-o copieze

Polonia a reusit sa atraga peste 80% din fondurile europene, in timp ce Romania se zbate pe undeva pe la 10%. Polonia este singura tara din Europa de Est care a reusit sa treaca peste anii crizei din zona euro cu crestere economica.

Premierul Victor Ponta a declarat ca vrea ca Romania sa aiba o relatie mai stransa cu Polonia, atat politic, cat mai ales economic. Premierul roman a declarat ca Polonia reprezinta u n exemplu pentru Romania, mai ales la capitolul fonduri europene.

Analistul Economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca Romania, alaturi de multe alte tari europene, sta prost la absorbtia de fonduri europene. Spre deosebire de Polonia, care atrage aproximativ 80% din fondurile europene puse la dispozitie, Romania are o rata de absorbtie de aproximativ 7%. Insa, tara noastra, spre deosebire de Polonia, nu are o institutie care sa administreze cu adevarat acest segment important.

Un program eficient

Analistul aminteste, ca model, centrul de comanda polonez, denumit Project Management Office, care reprezinta, in opinia sa, eficienta unui astfel de program de atragere de fonduri europene. Acest lucru se reflecta si in rata record de absorbtie de aproximativ 80% din acest stat.

"In primul rand trebuie reconfigurata constructia care e gresita, e creata clientelar, in sensul ca autoritatile de management sunt raspandite pe la toate ministerele si fiecare minister in parte isi face politicile proprii", spune Blanculescu.

El aminteste astfel ca pentru fondurile europene de convergenta, unde Romania are la dispozitie 12 miliarde de euro, sunt aproximativ sapte programe operationale, fiecare cu cate o autoritate de management. De altfel, o alta diferenta majora este sistemul de finantare punte creat de polonezi, care asigura fluenta proiectelor.

Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a declarat pentru Business24 ca nu are incredere in faptul ca Romania va inregistra un asa mare succes pe piata poloneza. "Avem un birou deschis la Varsovia si, in doi ani de zile, nu cred ca am primit mai mult de zece oferte de colaborare de la ei", a declarat Ionescu. El spune ca, totusi, printr-un acord bilateral vom avea sansa sa nu mai importam asa de multe produse din Polonia, in special mere.

Patriotism economic

Lucretia Voinescu vicepresedinte UGIR 1903 a declarat pentru Business24 ca Polonia poate reprezenta o buna piata de desfacere pentru produsele romanesti, mai ales pentru marcile care s-au comercializat pe vremea comunismului, chiar daca la polonezi se manifesta un puternic sentiment de "patriotism economic".

Ea sustine ca Polonia reprezinta un model de succes in Europa, iar mediul de afaceri din Romania ar trebui sa se familiarizeze cu acest model. "Polonezii au un fel de mandrie nationala si cumpara numai produse autohtone, iar cred ca modelul polonez ar putea fi aplicat si in Romania, mai ales in sectorul agricol", a declarat vicepresedintele UGIR 1903.

Cu tot cu "patriotismul economic" polonez, Lucretia Voinescu este ferm convinsa ca Romania ar putea da lovitura pe piata poloneza, in special cu marci cunoscute de pe vremea comunismului, precum Dacia.

"Inainte, cand cumparai o masina era un adevarat eveniment. N-aveai cum sa uiti un astfel de moment, aproape unic in viata, asa ca, nu aveai cum sa uiti de Dacia. Acum, degeaba le vorbesti polonezilor despre Mobexpert pentru ca habar n-au si nici nu-i intereseaza, in schimb, de Dacia stie toata lumea de pe vremea comunismului", sustine Voinescu.

Ea este ferm convinsa ca nu doar marca Dacia este vandabila in Polonia, ci si alte produse, precum cele cosmetice, foarte apreciate de polonezii care isi petreceau vacanta de vara pe litoralul Marii Negre.

Schimburile comerciale au depasit 3 mld. euro

Schimburile comerciale din Romania si Polonia au ajuns la 3,1 miliarde de euro in 2011, cu 20% mai mult fata de valoarea schimburilor bilaterale comerciale din 2010.

Din cele aproximativ 600 de companii poloneze care investesc in Romania, unele sunt listate la Bursa din Varsovia. Tranzactiile realizate la Bursa din Varsovia asigura 40% din Produsul Intern Brut al Poloniei. In comparatie, tranzactiile de pe Bursa de Valori Bucuresti reprezinta doar 10% din PIB-ul Romaniei.

#schimburi comerciale, #Romania Polonia, #absorbita fondurilor europene, #criza zona euro 2012 , #Criza economica romania