Recesiune in zona euro. Romania, in pericol!

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 11:56
2235 citiri
Recesiune in zona euro. Romania, in pericol!
Fulger in Timisoara / Sursa foto:skyscrapercity.com

Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania va avea de suferit, daca zona euro intra in recesiune. Analistul financiar Mircea Cosea considera anuntul facut de seful statului "panicar", in timp ce consultantul Aurelian Dochia spune ca primele consecinte vor fi la nivelul bugetului public.

In opinia analistului financiar Mircea Cosea, "se intampla niste lucruri foarte curioase", iar anuntul pe care il face Traian Basescu "intr-o maniera panicara" este aproape neavenit, pentru ca in perioada guvernarii Boc si in perioada mandatului sau trebuia sa se faca o reforma structurala.

Mircea Cosea spune ca anuntul facut de Traian Basescu are o doza de ipocrizie, pentru ca, de fapt, justifica nerealizarile de pana acum, care trebuiau sa fie de natura restructurala.

"Basescu declara ca zona euro intra in recesiune. Dansul stie precis lucrul acesta. Romania va avea de tras, in consecinta, niste greutati foarte mari. Orice fel de recesiune a zonei euro afecteaza toata tarile, inclusiv pe cele care nu se afla in blocul comunitar", spune Mircea Cosea, pentru Business24.

Acesta mai adauga ca, in cazul in care zona euro ar intra in recesiune, trebuie sa ne asteptam la o scadere a evolutiei industriale. "Industria care a sustinut exportul nostru in ultimii ani va avea o cadere, pentru ca nu va mai primi comenzi din zona euro.

Noi avem o industrie subcontractuala, pentru ca producem pentru altii de la cabluri pana la suruburi. Dar daca acestia nu vor mai avea nevoie de ele, pentru ca se afla in recesiune, industria va scadea, exporturile se vor reduce", explica Mircea Cosea.

Scumpirea creditarii, un efect al intrarii zonei euro in recesiune

Analistul financiar mai spune ca un alt efect va fi scumpirea creditarii. "Vom avea acces la credite din ce in ce mai scumpe. Intrarea in recesiune a zonei euro inseamna si o reducere a zonei de credit. Noi nu avem in Romania nicio banca romaneasca, deci sectorul bancar romanesc va suferi, printr-o creditare mai scumpa".

Parerea lui Mircea Cosea este impartasita si de consultantul financiar Aurelian Dochia, care spune ca o scumpire a creditarii este posibila oricum. "In primul rand se va scumpi creditarea in Uniunea Europeana, cu exceptia cazului in care Banca Centrala Europeana (BCE) face interventii masive si aduce lichiditate in piata, lucrul pe care l-a inceput, inca de anul trecut, cu acel program pentru banci.

Acest program a avut efect, pentru ca s-au observat pe piata niste scaderi de dobanzi, mai ales pentru Italia", precizeaza Aurelian Dochia, pentru Business24.

Consultantul financiar mai spune ca totul depinde foarte mult de BCE.

"Daca aceasta va continua o politica monetara austera, atunci costul creditarii va creste pe piata europeana si inevitabil, va creste si in Romania", spune Aurelian Dochia.

In plus, creditarea locala depinde de atragerea unor depozite suplimentare de catre banci, iar pentru asta probabil ca instrumentul dobanzii la depozite trebuie sa fie folosit.

Un lucru care il intriga pe Mircea Cosea este faptul ca seful statului anunta ca Europa intra in recesiune, iar Romania trebuie sa se astepte la vremuri foarte grele, dar Guvernul anunta ca se maresc salariile si pensiile.

Majorarea salariala, un act propagandistic, dar foarte scump

Analistul Mircea Cosea nu crede ca posibila majorare salariala are vreo legatura cu cresterea economica, pentru ca "daca am fi avut crestere economica, ar fi trebuit sa fie o rezerva pentru vremurile bune care ne asteapta. Toata rezerva este consumata pe pensii si salarii pe un nivel infim, iar acest lucru nu poate insemna decat ca este un cadou electoral.

Singurul mijloc prin care guvernul Boc poate dovedi ca a facut ceva in aceasta perioada. Un act propagandistic, dar foarte scump, intrucat cresterea economica pe care Romania ar fi avut-o, sa zicem de 2,5%, cat se aude ca ar fi, nu poate justifica aceasta crestere de salarii si pensii, in conditiile in care investitiile raman la acelasi nivel", mai spune Cosea.

Analistul financiar concluzioneaza prin faptul ca ne imprumutam iar, pentru a da o crestere la pensii si salarii, dar ca acest "act electoral" va fi platit ori de alta guvernare, ori de acelasi popor.

Anuntul lui Basescu, varianta Mioritei moderne: stim ca se intampla ceva, dar nu facem nimic

In opinia analistului economic Mircea Cosea trebuiau facute doua lucruri majore, pentru a preintampina aceasta situatie. In primul rand, reorientarea exporturilor catre zonele comunitare iar in al doilea rand, punerea in valoare a resurselor proprii.

"Romania sa traiasca din resurse proprii mai mult decat pana acum, pentru a evita indatorarea externa si legaturile primejdios de puternice cu zona afectata de criza. Factorii nostri de avantaj comparativ sunt in agricultura.

Aceasta trebuia sa fie pe primul loc in programul investitional si remarcam ca ministerul Dezvoltarii are mai multi bani decat cel al Agriculturii, in 2012", spune Mircea Cosea.

Acesta mai spune ca anuntul presedintelui Romaniei este de fapt o constatare, la fel ca in Miorita, "ca se intampla ceva foarte grav iar noi stam si asteptam, pentru ca nu am facut nimic".

La randul sau, Aurelian Dochia nu exclude posibilitatea ca "prognoza de crestere pe care se bazeaza bugetul sa nu fie actualizata in momentul in care zona euro intra in recesiune".

Consultantul financiar Aurelian Dochia este mai rezervat si spune ca este greu de precizat in acest moment cat de departe pot sa mearga lucrurile.

"Sunt unele voci care spun ca, desi va fi o perioada de recesiune, va fi una scurta si ca lucrurile isi vor reveni. Dar, asa cum s-a dovedit in ultimii ani, nimeni nu stie ce se va intampla, trebuie sa fim pregatiti pentru ce e mai rau", conchide Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune zona euro, #recesiune romania, #efecte zona euro Romania, #scumpire creditare, #majorare salarii bugetari , #Criza economica romania