Romania, campioana austeritatii. Roadele nu sunt pe masura

Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:53
1651 citiri
Romania, campioana austeritatii. Roadele nu sunt pe masura

Singurul argument pe care ni-l pun in fata sustinatorii neclintiti ai austeritatii este constatarea statisticilor ca, in ultimii trei ani, de cand strangem mai tare cureaua, deficitele bugetare au scazut non-stop.

Statistica nu poate fi contrazisa, dar ea poate fi interpretata. Cifrele ei nu sunt facute ca sa ne bucuram la vederea lor, ca un copil care se bucura cand primeste un trenulet electric. Scaderea deficitelor bugetare pare o jucarie capabila sa-i incante pe multi, mai ales ca indicatorul este unul sintetic.

Strangerea curelei nu-i o solutie

Media deficitelor la nivelul UE era in anul 2009 de 6,9%, iar in 2012 a ajuns la 4%, noteaza La Tribune.

Nu e incantator? Sigur ca este, dar in timp ce deficitele scad spectaculos, observa chiar si un novice ca recesiunea continua an de an, iar somajul ia proportii din ce in ce mai alarmante, producand chiar si convulsii sociale.

Faptul ca somajul este mai accentuat in randul tinerilor absoventi din scoli, poate prefigura perspectiva unui real declin economic cel putin pe termen mediu, daca nu cumva chiar lung. Acesti tineri, in loc sa produca si sa verse contributiile lor la buget, consuma din rezervele bugetare o cota ca asistenta sociala.

Citeste mai multe despre Romania, campioana austeritatii. Roadele nu sunt pe masura pe Ziare.com.

#economie Romania austeritate, #masuri austeritate romania, #criza economie Romania , #Criza economica romania