Romania este pe lista gri a Europei: Riscam recesiune si faliment

Joi, 16 Februarie 2012, ora 13:21
2313 citiri
Romania este pe lista gri a Europei: Riscam recesiune si faliment

Romania se afla pe lista gri a Europei, chiar daca nu a fost inclusa in lista celor 12 tari avertizate de Comisia Europeana in privinta dezechilibrelor macroeconomcie importante, care pot ameninta stabilitatea financiara.

Analistii economici considera ca decizia nu trebuie privita neaparat ca o veste buna, deoarece nu se datoreaza unor performante exceptionale, ci a faptului ca tara noastra nu a fost inclusa in studiu, deoarece este deja supervizata in cadrul acordului cu FMI, impreuna cu Grecia, Portugalia si Irlanda.

Printre criteriile luate in considerare de CE in elaborarea raportului se numara nivelul de indatorare, deficitul comercial si competitivitatea.

"Tarile care se afla in incidenta cu FMI-ul sunt puse pe o lista gri si n-au cum sa iasa in evidenta pentru ca au problemele lor si sunt supraveghere, incercand sa iasa la suprafata printr-o indatorare din ce in ce mai puternica", considera analistul economic Mircea Cosea.

Ritmul indatorarii ne conduce spre faliment

Ritmul cu care Romania se imprumuta este alarmant, potrivit analistului. Daca in 2008, datoria publica reprezenta putin peste 20% din PIB, in trimestrul 3 din 2011 aceasta reprezinta 33,3% din PIB, potrivit Eurostat.

"Se preconizeaza ca daca se pastreaza aceasta politica de indatorare, Romania poate sa intre in doi ani in incapacitate de plata", a declarat Mircea Cosea.

Romania, amenintata de recesiune

Cu toate acestea, analistii sunt de acord ca situatia Romaniei la nivel european este buna in prezent, chiar daca echilibrul este unul precar. Potrivit lui Cosea, Romania a inregistrat in 2011 rezultate mai bune decat alte tari, datorita unui an agricol exceptional. Cu toate acestea, anul 2012 ar putea aduce recesiune:

"Trimestrul patru este negativ si contrazic opinia celor care spun ca se echilibreaza cu cresterea mare din trimestrul trei. Cu siguranta in scadere va fi si trimestrul intai din 2012, doarece iarna aceasta a afectat mult economia. Corectiile care s-au facut indica faptul ca am pierdut deja un miliard de euro".

Mai mult, analistul considera ca si cel de-al doilea trimestru din 2012 ar putea fi afectat de inundatii, ceea ce ar insemna trei trimestre consecutive de scadere, deci recesiune.

Deficitul comercial, imens

Romania a inregistrat in 2011 un deficit comercial de 9,72 de miliarde de euro, potrivit INS.

"Daca ne uitam la bugetul Romaniei, deficitul comercial este imens si in momentul de fata nu avem nicio sansa sa mai reducem acest deficit", considera analistul Cristian Parvulescu.

Pe de alta parte, nici celelalte tari europene nu stau mai bine la capitolul deficit comercial, aceasta problema fiind una generalizata in Europa:

"24 de tari din 27 se afla in procedura de deficit excesiv. Suntem la fel ca restul lumii", considera Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata.

Competitivitatea

Un alt criteriu luat in considerare de Comisia Europeana este competitivitatea tarilor europene. Intr-un top care se bazeaza pe acest criteriu, Romania a coborat 10 pozitii la nivel mondial si se afla pe penultimul loc in Europa, dupa Grecia, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial din 2011.

"Competitivitatea romaneasca se bazeaza pe factori care nu au de-a face cu adevarata competitivitate: se bazeaza pe forta de munca ieftina, pe piata neagra, pe raportul inca bun intre euro si leu si pe faptul ca suntem departe de a introduce in costurile de fabricatie costurile ecologice. Deci nu vorbim de calitate, inovatie etc.", precizeaza Mircea Cosea.

Probleme asemanatoare au fost semnalate de primul raport al mecanismului de avertizare si in cazul Italiei. Celelalte tari avertziate sunt Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Ungaria, Slovenia, Spania si Suedia.

#romania recesiune, #romania faliment, #datorie publica romania, #deficit comercial romania , #Criza economica romania