Romania, laudata la Bruxelles pentru reducerea deficitului bugetar

Luni, 04 Februarie 2013, ora 13:18
1860 citiri
Romania, laudata la Bruxelles pentru reducerea deficitului bugetar

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a laudat Romania, pentru reducerea deficitului bugetar din 2012 si a spus ca este un adevarat succes, tinand cont de situatia economica actuala.

Barroso a mai spus ca Romania este un exemplu important pentru cum fondurile europene pot sprijini investitiile in transport, energie si infrastructura. El a mai precizat ca ar trebui agreat un instrument prin care sa se combata somajul din randul tinerilor, care este acut in multe tari, inclusiv in Romania.

"Am avut o discutie foarte buna privind fondurile structurale si am constatat ca este nevoie de o imbunatatire a absorbtiei si sa ne pregatim pentru fondurile din perioada urmatoare", a spus presedintele CE.

La randul sau, premierul Victor Ponta a mentionat ca a fost o intalnire fructuoasa pentru viitorul apropiat.

"Cu totii vom face eforturi pentru binele tarii si vreau sa sublinez faptul ca presedintele Barroso si presedintele Schulz au avut un rol important petnru a ajuta sistemul politic din tara noastra", a mentionat Ponta.

Cititi aici declaratia intergrala a Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Business24 v-a prezentta principalele momente in format LIVE

Declaratii Jose Manuel Barroso

- Nu pot spune ca am primit vreo comunicare a guvernului britanic privind o amanare a acordarii liberei circulatii pentru muncitorii romani. Regulile trebuie respectate de toate statele europene.

- Nu am oferit solutii, dar am dorit sa subliniem faptul ca exista probleme si trebuie sa se ia masuri. Nu putem vorbi despre independenta sistemului judiciar, fara a lua in calcul aceste plangeri.

- In ce priveste mass-media, liberatea presei este sacra, iar CE va apara o presa libera si pluralista in toate tarile. Standardele din mass-media din mai multe tari au fost o preocupare importanta pentru Comisie. Nu avem intentia de a impune un control asupra mass-media. Dar atunci cand a venit vorba sa vorbim despre independenta presei din Romania, nu am putut ignora in cadrul raportului privind MCV ca am primit plangeri de la Curtea Constitutionala si CSM privind campanii in media impotriva lor.

Declaratii Victor Ponta

- Romania va avea un ministru dedicat pentru a discuta cu oficialii de la Bruxelles pentru ca Romania sa poata depasi dificultatile tehnice.

- Apreciez ca presedintele Barroso a avut un rol echilibrat in ultima perioada, iar tara noastra va respecta toate normele europene pentru a fi un actor dinamic pe scena europeana

- Planuim sa trimitem o scrisoare pentru a avea o decizie pozitiva privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen in martie.

- Am vorbit si despre liberatea presei din Romania, ca va fi respectata precum in toata Europa, dar avand in vedere si independenta sistemului juridic.

- M-am angajat sa respect independenta sistemului judiciar si sa avem un sistem politic care sa sprijine independenta sustemului judiciar. Am facut tot posibilul ca raportul de la sfarsitul anului sa arate aceste progrese.

- A fost o intalnire fructuoasa pt viitorul apropiat. Romania, dupa alegeri este o tara mult mai stabila, mai predictibila. Cu totii vom face eforturi pentru binele tarii si vreau sa sublinez faptul ca presedintele Barroso si presedintele Schulz au avut un rol important petnru a ajuta sistemul politic din tara noastra.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, luni, cu presedintele Comisiei Europene, la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta Barroso, #intalnire Ponta Barroso Bruxelles, #declaratii Barroso Romania , #Criza economica romania