Romania politica, in "corzi". Ce nota vom primi de la FMI?

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:00
2303 citiri
Romania politica, in "corzi". Ce nota vom primi de la FMI?

Delegatia FMI si-a anuntat vizita in cursul zilei de miercuri, intr-o perioada in care conflictele politice si sociale sunt de mare amploare.

Daca pana acum, Romania a fost privita de catre FMI ca fiind elevul model care si-a indeplinit toate sarcinile inaintea celorlalte state membre UE, acum statul roman s-a inscris pe lista tarilor cu proteste.

Protestele violente din piata Universitatii au facut ca Romania sa intre in vizorul agentiilor de rating care ameninta cu retrogradarea rating-ului de tara. Parlamentarii din opozitie si-au anuntat demisia in cursul zilei de luni, iar pe strazile Capitalei, oamenii cer demisia Guvernului.

In acest context, Romania asteapta cea de-a patra "nota" de la FMI. Va mai ramane statul roman "elevul" model al insitutiei cu sediul la Washington?

In opinia analistului politic Cristian Parbulescu, FMI este responsabil de situatia tulbure din tara fiindca a incurajat Guvernul sa ia masurile de austeritate care au determinat populatia sa iasa in strada.

Potrivit acestuia, in vizita pe care institutia urmeaza sa o efectueze in cursul zilei de miercuri, va dovedi inca o data ca nu este o institutie neutra si va lua partea Guvernului in raport cu manifestatiile din Piata Universitatii.

"Va avea un discurs neutru in care va spune ca intelege problemele sociale, dar, totodata, va sublinia ca suntem pe calea cea buna. Aceasta institutie s-a transformat intr-o banca comerciala cat de poate de rapace, care incearca sa impuna o filozofie economica prin care pune economia inaintea societatii.

FMI nu se poate adapta in momentul de fata asteptarilor sociale, el nu-si intelege menirea pentru care a fost constituit acum 60 de ani. Menirea sa era aceea de a ajutora statele in nevoie, nu sa incerce sa impuna o filozofie economica", a declarat Cristian Parvulescu pentru Business 24.

Pe de alta parte, Claudiu Doltu, posibil ministru de Finante intr-o viitoare guvernare USL, spune ca aceasta vizita a Fondului este un exercitiu de rutina in care se vor face aprecieri. Acesta nu crede ca situatia politica si sociala din Capitala ar putea influenta angajamentele pe care Romanie trebuie sa le indeplineasca fata de institutiile financiare.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa-si continue reformele structurale. In ceea ce priveste actuala evaluare de catre FMI, Claudiu Doltu spune ca situatia economica a Romaniei nu este foarte stabila in acest moment.

"In ceea ce priveste reforma Sanatatii, reformele structurale in companiile de stat si privatizarea companiilor prin vanzarea de pachete minoritare, Guvernul a facut multi pasi inapoi. Sunt multe semne de intrebare in ce masura Guvernul mai are putere de convingere, motivatie si credibilitate pentru a-si continua reformele structurale, in conditiile in care a dat dovada de lipsa de responsabilitate.

FMI este o institutie serioasa care nu umbla cu mustrari sau cu mangaieri pe crestet, este vorba de o apreciere a gradului in care s-au indeplinit aceste angajamente. Vom vedea la sfarsit rezultatul, insa in prezent sustenabilitatea stabilitatii macroeconomice este pusa sub semnul intrebarii", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

Contrar acestuia, Cristian Parvulescu considera ca Romania a fost o tara-experiment, care ar fi trebuit prezentata celorlalti ca dovada de succes. In opinia sa, FMI a ascuns in anul 2009 adevarata situatie economica a statului roman si a continuat sa se cenzureze in mod public in privinta autoritatilor romane.

"Ma astept ca aceasta "Antanta" cordiala intre FMI si Guvern sa se mentina. In momentul de fata FMI este principalul responsabil al deteriorarii situatiei economice si politice din Romania. Va fi intampinat de manifestatii ale sindicatelor care sunt foarte motivate impotriva lui", a mai adaugat analistul politic.

Romania, in pericol sa-si piarda rating-ul de tara

"Este simplu sa tratezi institutiile financiare ca o pusculita: le iei banii, nu mai raspunzi la telefon si uiti de conditionalitatile pe care trebuie sa le respecti, de reformele pe care trebuie sa le faci. Daca uiti de toate aceste lucruri, vei avea nevoie de mai multi bani pentru a acoperi imprumuturile din trecut.

Banii de la FMI nu sunt pentru manutele Guvernului, asta sa fie clar, ei au o cu totul alta destinatie. A fost un precedent in care o parte foarte mica din ultimii bani luati de la FMI au fost destinati bugetului.

Nu exista semnale din partea Fondului cum ca un asemenea rabat ar fi din nou posibil pentru Guvern. Statul roman trebuie sa-si continue reformele structurale", a mai precizat Claudiu Doltu.

Potrivit acestuia, in cazul in care Guvernul nu va da semne de luciditate suficienta si de rationalitate in gestionarea treburilor publice si a reformelor structurale, a intaririi stabilitatii macroeconomice, agentiile de rating ne vor evalua drastic si ne-am putea confrunta cu o retrogradare a rating-ul de tara.

Pe de alta parte, Cristian Parvulescu considera ca evolutia economica a Romaniei depinde de contextul european si nicidecum de cel national.

"Daca Europa se va redresa, atunci si Romania isi va reveni. Clasa mijlocie din Romania, care acum se afla in strada, si situatia economica depind de Europa. Romania este dependenta in mare masura de piata europeana si va urma acelasi traseu indiferent de situatia politica de la Bucuresti.

Pietele nu sunt interesate neaparat de situatia politica si sociala din Romania ci mai degraba de situatia economica si de acordul cu FMI", a mai adaugat analistul.

#delegatie FMI ianuarie 2012, #proteste Piata Universitatii, #evaluate FMI Romania, #demisie parlamentari opozitie romania, #romania rating tara , #Criza economica romania