Romania pune umarul la reconstructia zonei euro

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:19
1378 citiri
Romania pune umarul la reconstructia zonei euro

Romania a semnat acordul interguvernamental convenit de liderii europeni in urma summitului UE. In timp ce bancherii din tara apreciaza ca statul roman poate castiga de pe urma summitului, mai multi analisti international atrag atentia ca acordul pierde din vedere un lucru important.

Presedintele Raiffesien Bank Romania, Steven van Groningen, sustine ca deficitul impus "dinafara" este un lucru pozitiv, pentru statul roman, pentru ca este o regula care trebuie respectata. In plus, acesta crede ca Romania a castigat, de pe urma summitului.

"Faptul ca s-au alocat mai multi bani pentru Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) este un lucru bun, intrucat "cu cat e mai buna stabilitatea in zona euro, cu atat e mai bine pentru Romania", a spus van Groningen.

Romanii sa nu fie pesimisti

In opinia sa, romanii nu trebuie sa fie pesimisti pentru ca "trebuie sa vedem ce se intampla in jurul nostru si sa tragem invatamintele necesare".

Potrivit sefului Raiffeisen Romania, faptul ca Romania produce lucruri ieftine, dar eficiente, poate fi un avantaj in actualul context.

"Romania face parte din Europa de Sud Est. Investitorii se uita la o zona, nu la o tara. Romania ar trebui sa fie forta nr 1 in Europa de Sud Est si poate atrage investitii care duc la o crestere economica" , a spus van Groningen, in cadrul unei emisiuni.

Acesta adauga ca investitiile straine atat de necesare statului roman trebuie atrase printr-o viziune "viziune clara".

Cum sa atragem investitori

La randul sau, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, considera ca printre domeniile atractive pentru investitori se numara agricultura, infrastructura si turismul.

"Toate sunt legate de o politica coerenta de atragerea capitalului. Lichiditati exista, dar aversiunea la risc a crescut foarte mult. Romania se afla intr-o pozitie buna. In toate domeniile avem nevoie de investitii.

Trebuie sa avem inteligenta sa atragem aceste investitii. Acum, investitorii au o alta pozitie si isi evalueaza in mod diferit riscul si trebuie sa dovedim prin macrostabilitate si politici credibile", a punctat Stere Farmache, in cadrul unei emisiuni.

Austeritatea este buna

Acesta adauga ca masurile de austeritate, luate la nivelul altor state, sunt bune si sunt sub control direct.

"O masura la indemana guvernelor si companiilor. Aceste masuri trebuie acompaniate de masuri de crestere. S-a facut foarte putin, dar inceptul pe aceasta directie de austeritate este bun".

Prin semnarea acordului interguvernamental, statul roman se obliga sa aplice masuri de austeritate drastice.

Veriga lipsa a acordului

Pe de alta parte, mai multi analisti citati de TEXT Reuters, considera ca acordul semnat de cele 17 state ale zonei euro si de alte 9 tari din afara blocului comunitar, are un punct slab.

In opinia acestora, toate tarile care s-au angajat sa respecte prevederile acordului, pierd din vedere faptul ca, in perioada urmatoare, cresterea economica va fi redusa.

Investitorii stiu acest lucru si avertizeaza ca tarile cu probleme nu vor putea reveni prea curand pe cresteri economice, iar acest aspect va ridica, cel mai probabil, gradul de indatorare.

In plus, planul agreat de liderii europeni "nu va invia increderea in obligatiunile italiene si spaniole".

Randamentul obligatiunilor italiene cu maturitatea la zece ani a crescut vineri la 6,85% si au revenit in apropierea pragului de 7%. Peste aceasta limita se considera ca datoria tarii devine nesustenabila pe termen lung.

Analistii considera ca dobanda titlurilor pe zece ani ale Italiei reprezinta "cel mai bun barometru al nervozitatii de pe pietele din zona euro". Investitorii sunt ingrijorati de cresterea randamentului in pofida acordului de la Bruxelles.

"Summit-ul european se concentreaza, cel putin aparent, pe mai multe masuri care sa imparta riscul fiscal si care definesc elemente necesare pentru un nou acord fiscal, dar nu propune nimic legat de problemele grave din Grecia si Italia sau vizavi de sistemul bancar european", afirma analistii Goldman Sachs.

Acordul nu este un panaceu

Exista si analisti care considera ca acordul de vineri a reusit sa calmeze partial temerile privind o destramare iminenta a zonei euro, desi recunosc ca acordul nu este un panaceu.

La calmarea investitorilor a contribuit finantarea FMI cu 200 miliarde euro, bani penru ajutarea statelor si bancilor europene cu probleme.

Analistul Citigroup Greg Anderson considera ca, datorita structurii acordului, dobanzile pe termen scurt ale obligatiunilor italiene si spaniole au scazut, desi cele pe termen lung au ramas la niveluri ridicate.

"Nu te aventurezi la titluri pe termen lung, dar daca aveai o pozitie scurta prin care pariasei ca totul va exploda pana la sfarsitul anului, ar trebui sa renunti la ea pentru ca nu se va intampla", concluzioneaza el.

#masuri austeritate romania, #efecte romania summit ue, #masuri summit ue romania , #Criza economica romania