Romanii cheltuiesc cel mai putin din UE pe imbracaminte si incaltaminte, alaturi de bulgari

Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 16:31
2611 citiri
Romanii cheltuiesc cel mai putin din UE pe imbracaminte si incaltaminte, alaturi de bulgari
Foto: CC0 Creative Commons

Gospodariile din Uniunea Europeana au alocat anul trecut, in medie, 4,9% pentru imbracaminte si incaltaminte din cheltuielile totale de consum, pe ultimele pozitii in randul statelor membre fiind gospodariile din Bulgaria si Romania, care au alocat 3,2%, respectiv 3,4% din cheltuieli pentru imbracaminte si incaltaminte, in timp ce gospodariile din Estonia au alocat 6,8% din cheltuieli in acelasi scop, arata datele publicate miercuri de Eurostat.

La nivelul UE, in 2016, cheltuielile totale pentru imbracaminte si incaltaminte au reprezentat 395,4 miliarde de euro, echivalentul a 2,7% din Produsul Intern Brut al UE, sau 800 de euro pe cap de locuitor al UE. Potrivit Eurostat, cheltuielile anuale ale gospodariilor pentru imbracaminte si incaltaminte sunt putin mai mari decat sumele cheltuite pentru sanatate.

Intre 2006 si 2016, ponderea cheltuielilor pentru imbracaminte si incaltaminte in totalul cheltuielilor de consum al gospodariilor a scazut in majoritatea statelor membre, inclusiv in Romania unde au scazut de la 3,9% din totalul cheltuielilor de consum al gospodariilor in anul 2006 la 3,4% in anul 2015, ultimul an in care sunt disponibile date pentru Romania.

Cele mai mari scaderi in perioada 2006-2016 s-au inregistrat in Lituania, scadere de 1,9 puncte procentuale, Grecia, scadere de 1,3 punte procentuale, si Spania, scadere de 1,1 puncte procentuale.

In contrast, ponderea cheltuielilor pentru imbracaminte si incaltaminte in totalul cheltuielilor de consum al gospodariilor a crescut in sapte state membre, cel mai mult in Polonia, crestere de 0,6 puncte procentuale, alaturi de Lituania si Marea Britanie, crestere de 0,5 puncte procentuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli imbracaminte Romania 2017 , #Criza economica romania