Seful BERD: Romania si Bulgaria ies mai greu din criza decat restul Europei

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 17:11
1553 citiri
Seful BERD: Romania si Bulgaria ies mai greu din criza decat restul Europei

Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, a declarat ca economiile Romaniei si Bulgariei revin foarte greu pe crestere, astfel ca recuperarea din criza dureaza destul de mult in comparatie cu alte state din regiune, conform Mediafax.

"Romania si Bulgaria revin foarte greu pe crestere, ceea ce inseamna ca au nevoie de destul de mult timp pentru a iesi din criza fata de alte state", a spus Mirow, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Banca anticipeaza ca Romania va inregistra o crestere a PIB de 1,1% in acest an.

Regiunea Balcanilor ramane vulnerabila la riscurile generate de criza datoriilor suverane din Grecia, intrucat revenirea economica acestor state este mai lenta decat in restul Europei de Est, a spus el.

Costurile de finantare ale Greciei au crescut in ultima perioada din cauza temerilor ca statul ar putea fi nevoit sa-si restructureze datoria. Aceste temeri ar putea afecta bancile cu operatiuni in Balcani, iar BERD, impreuna cu Fondul Monetar International, vor colabora pentru a impiedica extinderea problemelor, a adaugat Mirow.

"Cred ca este un posibil risc si trebuie atenuat si controlat. Am fost foarte activi, mai ales in privinta sectorului financiar, intrucat subsidiarele bancilor elene au un rol important in aceste tari", a spus presedintele bancii, cu referire la regiunea Balcanilor.

BERD estimeaza o crestere economica de 1,9% pentru Balcani anul acesta, la jumatate fata de ritmul de crestere din restul Europei Centrale si de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berd, #iesirea din criza, #economia romaniei, #economia bulgariei, #uniunea europeana , #Criza economica romania