Ziua deciziei CCR: Cum vor reactiona pietele financiare?

Marti, 21 August 2012, ora 09:15
1831 citiri
Ziua deciziei CCR: Cum vor reactiona pietele financiare?

Decizia Curtii Constitutionale, asteptata marti, cu privire la valabilitatea referendumului organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, nu va influenta in vreun fel situatia din Romania, nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere politic.

"Problema e ca lucrurile se vor complica pentru ca nu exista coabitare intre politicieni. Va fi o lupta in permanenta, mai ales ca se pregatesc alegerile. Din punct de vedere al economiei, lucrurile vor ramane intr-o situatie de neclaritate, de dificultate, pentru ca se va bloca tot", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Ionel Blanculescu, analist economic si secretar al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, a declarat ca decizia CCR de marti nu va avea impact asupra economiei, deoarece pietele financiare si economia functioneaza dupa principii separate de cele politice.

In ceea ce priveste schimbarile din mediul politic, Blanculescu considera ca indiferent de decizia Curtii, una din taberele politice va reactiona dur. In plus, lupta politica va continua din cauza alegerilor din toamna.

Indiferent de decizia care va fi luata de magistrati cu privire la referendum, situatia de instabilitate politica a afectat deja mediul economic, Guvernul fiind mai preocupat de problemele politice decat de masurile de crestere economica. Analistul Mircea Cosea nu se arata optimist in privinta evolutiei economice din urmatoarele trimestre, deoarece masurile care puteau duce la o imbunatatire a situatiei in 2012 si la pregatirea corespunzatoare a anului fiscal 2013 trebuiau luate pana acum. "Ele sunt in intarziere atat de mare, incat nu pot avea efecte pozitive imediate si nici benefice pentru economie", a declarat Cosea.

Investitorii, increzatori in Romania?

"Increderea se castiga greu, dar se pierde repede". Aceasta este o zicala care se aplica in orice domeniu, inclusiv in cel economic. In ultima perioada s-a pus, de nenumarate ori, problema pierderii increderii oamenilor de afaceri in Romania din cauza crizei politice. S-a adus in discutie deprecierea leului fata de euro si dolar, dar si nivelul investitiilor straine din Romania si a numarului de oameni de afaceri care pariaza pe economia locala pentru a-si dezvolta un business.

Lipsa unei decizii a CCR in saptamanile care au urmat referendumului nu a contribuit pozitiv la imaginea Romaniei in fata tarilor aliate sau a investitorilor, iar o hotarare a Curtii nu va ajuta prea mult din acest punct de vedere.

"Noi deja am pierdut-o si acum suntem intr-o perioada de recastigare a increderii, ori asta se face greu. Nici macar nu s-a inceput acest proces pentru ca nu s-a clarificat situatia. Un investitor bun sau o agentie de rating, nu se vor lasa amagiti de acest lucru pentru ca o clarificare a situatiei nu inseamna neaparat si punerea in practica a unor masuri economice", a declarat Mircea Cosea.

In plus, Romania e aceeasi, oamenii sunt aceiasi, la fel si clasa politica, adauga economistul.

Parerea lui Ionel Blanculescu este cu totul alta. El considera ca nu avem cum sa recastigam increderea investitorilor, cand nu am pierdut-o niciodata.

"Sa nu consideram ca investitorii sunt cu mult diferiti de politicieni. Ei sunt la fel de obisnuiti cu luptele (n.r. precum politicienii), doar ca in cazul acesta ele sunt economice, concurentiale, de scoatere de pe piata a unor concurenti", a declarat Blanculescu.

Fluctuatiile leului

Fluctuatiile cursului valutar din ultima perioada au ingrijorat economistii din Romania, acestia prezicand o depreciere a monedei nationale, pana la finalul anului, de pana la 5,5 lei/euro. Dupa ce a atins un curs de 4,6481 lei/euro, pe 3 august, leul a inceput sa recupereze din pierdere, in urma interventiei BNR.

Leul se depreciaza in fata euro, cu o zi inainte de decizia CCR

In timp ce voci din piata si-au exprimat increderea ca decizia Curtii Constitutionale va influenta in bine evolutia cursului valutar, altii nu se arata la fel de optimisti. Reprezentantii ING Bank sustin ca nicio decizie a CCR nu va avea efecte pozitive asupra cursului.

Astfel, eventuala invalidare a scrutinului poate sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale, este de parere Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, citat de Mediafax.

CCR decide, marti, in privinta validitatii referendumului. Cum va evolua cursul valutar?

"Cursul nu e legat de situatia politica. E influentat si de aceasta, dar cursul e o imagine directa a potentialului economic al unei tari. O economie care stagneaza sau are ritmul de dezvoltare extrem de lent, o economie care are vadite greutati in viitor, o situatie agricola proasta, o dificultate majora in promovarea exporturilor, o situatie incerta a pietei muncii din cauza valului de romani din strainatate care, fara locuri de munca, s-ar putea sa creeze o presiune pe piata.

Lucrurile astea fac ca economia Romaniei sa nu aiba o potenta economica apta sa urce cursul euro din punct de vedere real. El e un joc al pietei, e supus unor speculatii, unor actiuni ale BNR si nu inclin sperante ca daca situatia se va clarifica leul va creste peste noapte. Leul va ramane la 4,5 inca o perioada indelungata de timp", estimeaza Mircea Cosea.

Curtea Constitutionala: Decizia privind referendumul, amanata pana pe 21 august

Ce spune presa internationala despre amanarea deciziei CCR privind referendumul

#instabilitate politica Romania, #Curtea Constitutionala Romania, #Curtea Constitutionala referendum , #Criza economica romania