Alegeri Grecia: Tsipras pariaza pe santaj. Soarta Europei, in mainile elenilor

Joi, 14 Iunie 2012, ora 12:31
1964 citiri
Alegeri Grecia: Tsipras pariaza pe santaj. Soarta Europei, in mainile elenilor

Alexis Tsipras, conducatorul partidului de extrema stanga din Grecia, pariaza ca ii poate face pe liderii europeni sa continue finantarea chiar daca renunta la masurile de austeritate.

Liderul partidului Syriza le face o promisiune periculoasa alegatorilor sai, sustinand ca va reusi sa renunte la masurile de austeritate impuse de UE, dar va pastra linia de finantare pentru Grecia, desi aceasta depinde tocmai de masurile de austeritate la care el vrea sa renunte, scrie Bloomberg.

"Nu credem ca partenerii europeni vor folosi aceasta tactica de santaj de care se vorbeste si nu vor opri finantarea", a spus Tsipras, al carui partid se lupta pentru primul loc in alegerile din 17 iunie. "O astfel de masura ar fi catastrofica nu doar pentru Grecia, ci pentru intreaga zona euro", mai spune politicianul care doreste sa faca exact lucrul de care acuza Uniunea Europeana - santaj.

Promisiunea lui Tsipras de a abroga termenii pachetului de salvare este un pariu riscant, liderii UE putand oricand sa excluda Grecia din zona euro. Masurile de austeritate impuse pentru primirea ajutorului in valoare de 240 miliarde de euro din partea UE si FMI au agravat cea mai grea recesiune din Grecia de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Grecii vor vota pe 17 iulie pentru a doua oara in sase saptamani dupa ce partidele nu au putut ajunge la o intelegere cu privire la formarea unui nou guvern.

Parerea analistilor internationali e ca Tsipras promite miracole, mai ales in contextul in care o decizie gresita poate inrautati rapid situatia atat din punct de vedere economic, cat si politic.

In timp ce unii lideri europeni, precum premierul din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, au lasat sa se inteleaga ca sunt dispusi sa usureze unele din conditiile pachetului de salvare, altii au refuzat din start oferirea ajutorului fara nicio garantie ca lucrurile nu se vor agrava in cateva luni.

"Perioadele de criza nu sunt corecte. Daca o tara vrea sa devina din nou competitiva, salariul minim trebuie sa scada", este parerea ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble.

Alegeri imprevizibile

Conform celor mai recente sondaje Syriza se lupta la egalitate cu Noua Democratie. Daca lucrurile raman la fel pana in ziua votarii, situatia din 6 mai se poate repeta, niciunul din partide neavand sustinerea necesara pentru a guverna independent, iar varianta unei coalitii nationale nu este viabila din cauza diferentelor majore ale punctelor de vedere cu privire la relatia Grecia - UE.

Tsipras, 37 de ani, a declarat ca va incerca sa mentina Grecia in zona euro, dar ca in primul rand promite sa anuleze masurile de austeritate. Analistii Fitch Ratings au declarat ca iesirea Greciei din uniunea monetara ar avea un impact sever indirect asupra bancilor din intreaga zona euro, iar pentru rezolvarea situatiei ar fi nevoie de un raspuns robust.

Daca Grecia este data afara din zona euro, investitorii vor lua in vizor Italia, cea de-a treia cea mai mare economie europeana, care are o datorie foarte mare, spune Tsipras. "Cand dai semne ca o tara poate fi distrusa, atunci investitorii se vor grabi sa atace urmatoarea veriga slaba, care e Italia".

Parerea lui Tsipras despre imposibilitatea excluderii Greciei din zona euro se bazeaza pe analize a unor economisti europeni si internationali, analize cost-beneficiu si alte scenarii, dar si pe lipsa unor mentiuni speciale in tratatul de aderare privind renuntarea la moneda unica.

"Convingerea noastra nu este bazata pe relatii publice sau pe cuvintele politicienilor", spune Tsipras, care, conform multor analisti, intelege gresit ceea ce spun si fac partenerii europeni, mai ales tarile nordice, care au o toleranta mica pentru un astfel de santaj.

Un guvern condus de Syriza ar revoca toate masurile de austeritate care au agravat situatia economica in care se afla Grecia. Tsipras ar forma un plan pentru dezvoltarea economica si sociala, taxarea bogatilor, nationalizarea bancilor, dar si renegocierea conditiilor planului de salvare.

La alegerile din 6 mai, Noua Democratie si Pasok, semnatarii pachetului de salvare, au fost la doar doua locuri distanta de majoritate in Parlament. Syriza a castigat 16,8% din buletinele de vot, in timp ce Noua Democratie a obtinut 18,9%. Conform legii electorale grecesti, partidul castigator obtine 50 de locuri in plus in Parlament.

#alegeri Grecia Tsipras, #santaj Tsipras UE, #jocuri politice Grecia , #Criza economica