Ambasadorul SUA: companiile de stat romanesti trebuie privatizate

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 20:23
1449 citiri
Ambasadorul SUA: companiile de stat romanesti trebuie privatizate

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat joi ca in Romania companiile de stat pierd bani din cauza deciziilor proaste si ca Guvernul a facut pasi semnificativi pentru reformarea acestora prin introducerea unui management specializat, desi ar fi preferabila privatizarea completa.

Ambasadorul Mark Gitenstein a spus, la o conferinta care a avut loc la Parlament, ca in Romania companiile de stat sunt o resursa semnificativa, neexploatata, care poate relansa economia catre o crestere sustenabila pe termen lung.

"Asa cum FMI a spus de mai multe ori, companiile controlate de stat au nevoie urgenta de o reforma accelerata, care sa le faca eficiente si sa le transforme in afaceri generatoare de profit si nu depozitare de influenta politica si nepotism", a spus Gitenstein.

El a vorbit despre valoarea companiilor controlate de stat din Romania. "In Romania exista 760 de intreprinderi controlate de stat. Valoarea acestora este echivalenta cu aproximativ 11% din PIB-ul Romaniei. Aceste intreprinderi ar trebui sa fie forta calauzitoare din spatele recuperarii economice a Romaniei, mai ales in sectorul energiei. Dar realitatea este ca majoritatea acestor companii pierd bani din cauza deciziilor de afaceri proaste, a operatiunilor ineficiente si a lipsei de investitii", a spus Gitenstein.

Diplomatul a spus ca aceste pierderi sunt suportate de la bugetul de stat, "cu alte cuvinte din banii si asa limitati ai contribuabilului roman". El a adaugat ca acest lucru "nu numai ca-i loveste pe romani acolo unde-i doare cel mai tare, la buzunar", ci afecteaza si cresterea, tragand inapoi economia.

"Potrivit FMI, numai arieratele companiilor de stat reprezinta 5% din PIB. Imaginati-va ce ar putea insemna pentru revenirea economica reintroducerea acestor bani in economie. Nu numai ca este o risipa, este si pacat. Guvernul Romaniei a inceput insa sa faca pasi semnificativi pentru a reforma aceste intreprinderi si pentru a atrage investitiile private. Aceasta implica vanzarea de pachete minoritare sau chiar majoritate la unele din aceste companii si introducerea unui management specializat. Eu as prefera privatizarea completa a companiilor controlate de stat, dar recunosc ca aducerea unor manageri privati poate pregati aceste companii pentru privatizare completa", a spus ambasadorul SUA.

Romania trebuie sa aiba mecanismele necesare pentru "a garanta ca managerii sunt complet independenti si responsabili pentru atingerea scopurilor lor"

El a adaugat insa ca pentru ca acesti pasi imediati catre privatizare sa functioneze si sa devina eficienti, Romania trebuie sa aiba mecanismele necesare pentru "a garanta ca managerii sunt complet independenti si responsabili pentru atingerea scopurilor lor".

Gitenstein a mai spus ca acum este un moment critic pentru Romania si ca toata lumea vrea sa vada cresterea investitiilor in sectoare strategice.

"Doar in sectorul energetic Romania va avea nevoie de 10 miliarde de euro pentru modernizare. Acest lucru nu se poate realiza numai prin banii contribuabililor si in mod clar aceste companii se confrunta deja cu dificultati financiare. Dar investitorii privati vor evita sa investeasca pana nu vor intelege exact incotro se indreapta aceste companii", a spus Gitenstein.

Polonia, o economie model

Ambasadorul a spus ca Romania ar trebui sa se uite la Polonia "ca o economie central-europeana emergenta care a luat niste masuri foarte curajoase in domeniu".

El a amintit ca Guvernul polonez a nuntat in anul 2009 ca va initia un program prin care va obtine 10 miliarde de euro prin vanzarea totala sau partiala a actiunilor la intreprinderile de stat.

Potrivit lui Gitenstein, aceasta masura a dat impulsul Poloniei pe pietele de capital.

"In 2009 Polonia a fost singura tara UE care a raportat crestere economica, partial datorita pietei de capital solide a acestei tari", a mai spus Gitenstein, adaugand ca Polonia este una din primele 10 economii emergente ale lumii datorita acestor decizii.

#criza financiara Romania, #privatizare companii de stat Romania, #declaratii ambasador SUA , #Criza economica