Anunt oficial de la Londra: Au disparut investitorii straini

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 10:00
11204 citiri
Anunt oficial de la Londra: Au disparut investitorii straini
Foto: The Millennium Report

Londra da un prim semn de recunoastere oficiala a efectelor Brexit asupra economiei interne. Investitorii straini pe piata britanica au devenit pasari rare, se vede nevoit sa recunoasca ministrul de Finante, Philip Hammond.

"Foarte multe companii si-au amanat investitiile pana in momentul in care se stie clar cum va evolua povestea Brexit", a explicat oficialul britanic, citat de CNN Monney.

Anuntul lui Hammond nu face decat sa certifice alte analize lansate de diverse organizatii si companii in ultima luna.

Un recent sondaj derulat de Banca Angliei in 700 de companii prezente pe piata britanica arata ca majoritatea si-au recreionat calendarul investitional astfel incat sa aiba o viziune mai clara asupra modului in care se va sfarsi divortul Marii Britanii de Uniune.

O alta analiza emisa de banca Merrill Lynch a demonstrat ca nivelul investitiilor din ultimul trimestru al anului trecut a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani.

Negocierile pentru Brexit au debutat la inceputul acestei saptamani, pe fondul unei modificari a raportului de forte din parlamentul britanic, ca urmare a alegerilor anticipate cerute de guvernul conservator, iar pozitia Executivului condus de Theresa May este si mai necara dupa ce a pierdut majoritatea in Parlament.

Riscul parasirii blocului comunitar fara avantaje majore planeaza asura Regatului Unit de un an, iar companiile au deja planuri de rezerva care anunta o retragere masiva de capital de pe aceasta piata.

"Daca pierdem accesul la piata unica si la uniunea vamala, costurile vor fi semnificative. Mediul de afaceri este ingrijorat pe buna dreptate", explica Vicky Pryce, economist la Centrul de Cercetari pentru Afaceri si Economie.

O varianta de avarie a fost prezentata in cursul acestei saptamani de catre Philip Hammond, care a mentionat ca s-ar putea recurge la o perioada de tranzitie mai lunga, pentru a permite companiilor sa se adapteze treptat la noul mediul economic ce se intrevede la orizont.

Rplica unor mari companii nu a intarziat sa apara, o parte dintre bancile internationale, Ryanair si BMW anuntand ca au de gand sa mute o mare parte in operatiuni in afara Marii Britanii, ca urmare a separarii tarii de UE.

Situatia nu se vede mai bine nici din biroul guvernatorului Bancii Angliei, Mark Carney anuntand ca balanta comerciala prezinta un deficit ingrijorator intr-un moment destul de tulbure pentru intreaga economie globala.

"Am ajuns la mila strainilor intr-o perioada in care riscurile intalnite in comertul global, in sectorul investitiilor si cel al fragmentarii financiare sunt mari", a declarat Carney, referindu-se strict la nivel redus al exporturilor si la o influenta tot mai mare a importurilor de produse si servicii pe piata locala.

#brexit, #investitii UK, #retrageri capital Marea Britanie , #Criza economica