Baconschi: Trebuie sa iesim din recesiunea diplomatica si sa redevenim jucator regional

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 11:24
1070 citiri
Baconschi: Trebuie sa iesim din recesiunea diplomatica si sa redevenim jucator regional

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Bacosnchi, a afirmat vineri, ca Romania a reusit sa cupleze politicile interne cu cele externe, atat la nivel european cat si regional, astfel incat sa iesim din "recesiune diplomatica" si dintr-o anumita autoizolare, redevenind un "jucator regional".

"Traim nu doar intr-un mediu volatil, impredictibil, asa cum se spune adesea, ci si intr-un proces de rodare a unor paradigme geopolitice care pareau foarte solid cristalizate in urma imploziei URSS, a victoriei modelului liberal si, in general, a tuturor acelor argumente care alimentau aroganta geopolitica a Occidentului.

Ei bine, in acest context, am putut constata ca o Romanie, adancita in prima instanta in criza economica, in recesiune, a reusit totusi sa cupleze politicile interne cu cele externe, atat la nivel european cat si regional.

Astfel incat, putem spune ca iesim si din recesiune diplomatica incet-incet, din blocaj, dintr-o anumita autoizolare si redevenim jucator regional, mai modest, fara pretentii de protagonism, dar care, in orice caz, este luat in calcul.

Aparem, atat cat imi dau seama din ansamblul contactelor pe care le am cu omologi din UE, ca stat care a inteles altfel lucrurile, in dinamica lor regionala, s-a repozitionat oportun, a reusit sa-si recastige credibilitate si poate sa fie consultat, trebuie sa fie consultat atunci cand vorbim despre instrumentele prin care, mai cu seama UE, dar si NATO, se adreseaza spatiului de la est de noi", a declarat ministrul de externe.

El a mai precizat ca 2011 este un an in care politica noastra regionala si-a redirectionat "fizionomia", dinamica si totodata directia.

Seful diplomatiei romane a punctat importanta pe care o are si Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, nascuta dintr-o cooperarea romano-austriaca, in repunerea Romaniei ca "actor regional".

#recesiune, #romania jucator regional, #economie romania, #recesiune diplomatica baconschi , #Criza economica