BCE indeamna guvernele la implementarea de politici curajoase

Joi, 09 August 2012, ora 17:30
1293 citiri
BCE indeamna guvernele la implementarea de politici curajoase

Banca Centrala Europeana indeamna guvernele Europei sa implementeze masuri pentru a reduce cheltuielile, pentru a creste productivitatea si a imbunatati mediul de afaceri, cerand "actiuni politice curajoase" si darzenie in fata cerintelor grupurilor privilegiate cu interese aparte.

Reducerea numarului de locuri de munca si a salariilor la bugetari este o prioritate, daca tari precum Grecia si Spania isi doresc sa redevina competitive, sustin liderii BCE, intr-un mesaj care ar putea supara numerosi europeni.

Conform Bancii Centrale Europene, exista inca o nevoie de actiune pentru readucerea Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei si Ciprului pe linia de plutire, in ciuda masurilor implementate pentru reducerea deficitelor fiscale si de cont curent sau de crestere a competitivitatii. Toate aceste state au primit sau au cerut ajutor financiar de la UE, dupa ce criza datoriilor suverane si-a lasat amprenta asupra economiilor.

Astfel, sefii BCE se asteapta la reduceri salariale in Grecia si Spania, state care au deja cele mai mari rate ale somajului printre tineri din intreaga zona euro, peste 40% dintre persoanele sub 25 de ani ramanand fara loc de munca. Vizavi de o noua reforma a pietei muncii implementata in Spania in februarie, analistii BCE sustin ca aceasta ar fi fost buna si ar fi avut efectele dorite daca ar fi fost data in urma cu mai multi ani.

De altfel, tarile cu o rata mare a somajului sunt indemnate sa renunte la indexarea salariilor, sa reduca nivelul minim al salariilor si sa relaxeze masurile de protectie a muncii.

BCE se mai asteapta ca, in cursul anului viitor, datoria publica, raportata la PIB, sa creasca in toate tarile care au primit sau vor primi ajutor din partea autoritatilor europene.

#BCE somaj, #BCE masuri criza economica , #Criza economica