BCE someaza guvernele sa ia masuri. Dobanda cheie ramane neschimbata

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:05
1440 citiri
BCE someaza guvernele sa ia masuri. Dobanda cheie ramane neschimbata

Rezolvarea crizei economice din Europa este datoria guvernelor din zona euro, transmite Banca Centrala Europeana. Acesta este modul in care liderii Bancii spun ca nu vor interveni, desi moneda euro este in mare pericol, alegand astfel sa mentina dobanda cheie la 1%.

Dupa ce Banca Centrala Europeana a mentinut miercuri dobanda cheie la 1%, presedintele institutiei Mario Draghi a spus ca nu doreste organizarea unui al treilea proiect de creditare a bancilor europene pe termen de 3 ani, considerand ca nu e corect ca politicile monetare sa acopere golul creat de altii, scrie Reuters.

Rastimpul castigat de BCE zonei euro la inceputul anului prin injectarea a peste 1.000 miliarde de euro in sistemul bancar prin operatiuni de creditare pe trei ani, aproape s-a terminat, costul de imprumut al tarilor cu probleme, precum Spania, fiind din nou in crestere.

"Problema acum e daca aceste operatiuni de creditare sunt eficiente cu adevarat. Unele probleme din zona euro nu au nicio legatura cu politicile monetare si nu cred ca e corect ca prin astfel de politici sa acoperim lipsa de actiune a altor institutii", a spus seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

Draghi a spus ca decizia de a mentine neschimbata dobanda cheie a fost luata printr-un "consens larg", sugerand insa ca nu a fost o unanimitate in consiliul bancii. El a spus ca unii membri, nu foarte multi, au dorit reducerea dobanzii cheie, care se afla deja la 1%.

Desi a subliniat amenintarea crescuta asupra monedei unice, noile estimari pentru cresterea economica din 2012 ale BCE au ramas neschimbate, variind de la -0,5 la +0,3%.

"Perspectivele economice pentru zona euro sunt supuse unui risc crescut de scadere din cauza cresterii tensiunii din mai multe piete financiare europene, acestea putand sa se rasfranga si in economia reala", a mai spus Draghi.

In contextul unor ingrijorari crescute din cauza crizei sistemului bancar spaniol, care ar putea crea o noua criza a datoriilor, liderii Uniunii Europene au inceput sa ia in considerare diverse forme ale unei uniuni monetare necesare pentru a creste durabilitatea intregii Uniuni, dar si unele masuri pentru ajutorarea imediata a Madridului.

Cu toate acestea, rezolvarea e inca la luni distanta sau chiar ani, iar pana atunci investitorii vad in BCE institutia care dispune de armele necesare pentru a ingradi criza. Draghi spune insa ca intregul Consiliu Director al bancii ii invita pe liderii europeni sa isi expuna viziunile asupra rezolvarii crizei zonei euro.

Investitorii nu erau siguri cum va reactiona BCE in fata rezultatelor slabe din ultima perioada, mai ales ca Banca doreste de altfel sa mentina o oarecare presiune asupra liderilor zonei ca acestia sa gaseasca rezolvari pentru situatia in care ne aflam.

In urma anuntului, moneda euro s-a mentinut la 1,25 dolari/euro.

Dilema Bancii Centrale Europene

Inainte de intalnirea membrilor din conducerea BCE, sefa Fondului Monetar International Christine Lagarde a declarat ca Banca are loc pentru reducerea dobanzii cheie. Spania si alte tari lovite de criza ar dori de altfel ca Banca Centrala Europeana sa reporneasca programul de cumparare de titluri de stat, in timp ce ele iau masuri pentru redresarea economiei.

Somajul din zona euro a atins un nou maxim istoric de 11% in aprilie, iar increderea investitorilor a atins cote minime, semn ca economia blocului comunitar va intra in recesiune.

Dilema BCE e ca daca face prea multe, guvernele nu vor mai fi presate sa actioneze. Totusi, daca ia masuri, guvernele tarilor inglodate in datorii se vor confrunta cu situatia in care le e din ce in ce mai greu sa se finanteze singuri sau sa isi pastreze increderea in abncile are au cumparat mare parte din datoria acestora.

Draghi a spus ca BCE va continua sa furnizeze lichiditati bancilor din zona euro pana cel putin pe 15 ianuarie anul viitor.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
#mario draghi bce, #dobanda cheie BCE, #masuri anticriza BCE , #Criza economica