BERD, de acord cu Basescu: Recapitalizarea trebuie facuta in beneficiul tuturor

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 17:33
1220 citiri
BERD, de acord cu Basescu: Recapitalizarea trebuie facuta in beneficiul tuturor

BERD a anuntat ca este de acord cu mesajul transmis de presedintele Traian Basescu, conform caruia recapitalizarea grupurilor bancare europene nu trebuie realizata prin retrageri de bani de la subsidiarele din estul Europei.

"Suntem de acord cu mesajul presedintelui roman ca orice recapitalizare trebuie sa fie benefica intregului grup", a declarat Jeromin Zettelmeyer, economist sef al BERD, pentru portalul EUobserver.

Intrucat institutiile de credit din Franta, Austria si Grecia controleaza parti importante din sectoarelor bancare situate in tarile Europei de Est, aceste state sunt ingrijorate ca planurile referitoare la recapitalizarea bancilor vor permite o retragere puternica a fondurilor, punand in pericol economiile din regiune, scrie EUobserver.

"Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a afirmat, duminica, presedintele Traian Basescu, dupa prima parte a unui summit UE care va continua si miercuri.

Presedintele a mai afirmat ca Romania se afla in risc din cauza ca 20% din piata bancara romaneasca este acoperita de bancile grecesti, si da vina pe nesolutionarea crizei din Grecia pentru nivelul dobanzilor imprumuturilor luate de tara noastra.

#recapitalizare banci elene, #Basescu recapitalizare banci, #berd , #Criza economica