Blanculescu: Falimentul Greciei, declansatorul dramei europene

Joi, 17 Mai 2012, ora 12:40
2273 citiri
Blanculescu: Falimentul Greciei, declansatorul dramei europene

Situatia precara a economiei Greciei ameninta fragila stabilitate a Uniunii Europene, exitul statului elen urmand sa atraga dupa sine o intreaga "drama europeana".

Dupa oficializarea falimentului Greciei, mii de miliarde de euro vor fi mutate, intr-o miscare asemeni celei care a pornit criza.

"Grecia va fi tinuta in viata prin aparate pana in ultima clipa. Cand se va intampla sa fie decuplata, abia de atunci veti vedea drama la nivelul Uniunii Europene. E o chestie mai sofisticata. E acea chestie care a vaporizat miliardele de dolari in SUA pe subprime", declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24

"Atunci au fost folosite ca platforma creditele subprime, pe acestea s-au crosetat aceste derivate care au ajuns la sume imense. Asa se intampla acum pe incapacitatea de plata a Greciei. S-a pariat atat de mult incat atunci cand va fi declara oficial, se va declansa o platforma intreaga de astfel de operatiuni, se inchid tot felul de pozitii financiare. De asta s-au temut liderii UE. Cand stateau noaptea pe la Consiliul European sa salveze Grecia, din acest motiv incercau sa o salveze. Nimeni nu are insa curajul sa spuna acest lucru", spune Blanculescu.

Parerea sa e ca falimentul Greciei va fi elementul declansator al unor miscari masive pe pietele financiare. "Pe acest sistem de derivate, care inseamna de fapt pariuri in marja (precum cel care a produs marea criza globala sau pe baza caruia s-au pulverizat doua miliarde de dolari ai JPMorgan), la sume foarte mari care sunt puse pe Grecia si pe intrarea acesteia in incapacitate de plata. Falimentul, asa cum s-a intamplat si in Argentina, reprezinta un declansator. Cand in Monitorul Oficial al Greciei apare decretata starea de faliment, toate aceste platforme care tranzactioneaza in intreaga lume, cupleaza", spune economistul.

El adauga ca Grecia e falimentara de mult, dar ajutoarele europene au ajutat la amanarea anuntului oficial.

Destramarea Uniunii Europene si a zonei euro, inevitabila

In contextul actual, destramarea Uniunii Europene este asteptata de numerosi analisti, unii anuntandu-i sfarsitul in urmatorii ani. Ionel Blanculescu este insa mai optimist si declara ca dupa unele analize facute cu alte ocazii, Uniunea Europeana ar putea disparea in aproximativ 20 de ani.

"Se destrama pentru ca nu este Uniune. Uniune este daca e din toate punctele de vedere - fiscal, bugetar, administrativ, si asa mai departe, daca nu chiar lingvistic. Componentele acestui corp eterogen precum al Uniunii Europene au tendinta sa se respinga. E ca si cum am pune laolalta mai multi magneti care au acelasi pol", spune economistul.

El aminteste situatia Frantei, care isi apara propriile interese, in timp ce Germania face acelasi lucru. La randul sau, Marea Britanie, deranjata de politicile financiare, s-a retras. "Noi suntem Uniune ca sa ne aflam in treaba, iar toate statele isi vad de treaba lor".

Statele periferice, primele care pleaca

Pana la destramarea completa a Uniunii Europene insa, diversi economisti sustin ca zona euro se va restrange, urmand sa contina doar patru state - Germania, Franta, Italia si Spania.

Ionel Blanculescu sustine ca scenariul economistilor fondului de investitie PIMCO este pertinent, deoarece o uniune nu poate exista decat daca statele membre sunt relativ de aceleasi dimensiuni, iar Uniunea Europeana include acum trei categorii de state - foarte dezvoltate economic, normal si slab.

"Eu am spus de mult timp ca in Uniune vor ramane doar statele foarte puternice, dar mi se pare hazardat sa consideram ca numai patru state vor fi viitoarea Uniune Europeana. Vor fi eliminate statele slab dezvoltate, cum ar fi Romania, Bulgaria, Grecia, Portugalia, Spania. Acestea probabil ca vor iesi din Uniune si vor ramane numai statele foarte dezvoltate, si nu numai patru", spune economistul.

De altfel, plecarea Romaniei din Uniunea Europeana nu ar reprezenta un eveniment atat de mare, apartenenta noastra la Uniune fiind rezumata la contributiile imense facute. "Am contribuit cu peste 6-7 miliarde de euro la UE, in conditiile in care astazi avem 7,3% sume atrase din cele 19,2 miliarde de euro", mentioneaza Ionel Blanculescu.

Mai mult, daca Romania nu ar adera la zona euro, cum discuta oficialii statului, nu ar fi nicio pierdere. Socul aderarii la zona euro a unei tari nepregatite este mare, un bun exemplu fiind chiar Grecia si situatia in care este acum. "Una peste alta eu oricum inainte de 2020-2024 nu vad introdusa moneda euro in Romania pentru ca ne va face rau, nu ne va face bine. E ca si cum ai duce intr-un club de miliardari, cu regulile unui club de miliardari niste oameni nefericiti de pe strada, care ar intra acolo si nu ar sti ce se petrece cu ei", spune Blanculescu.

Acest lucru este evident inca de pe acum. Romania nu este pregatita de acest pas, noi stand prost pana si la absorbtia de fonduri europene. Blanculescu mentioneaza cazul Poloniei, unde cu noua ani inainte de aderare la Uniunea Europeana, un grup de specialisti a fost trimis la Bruxelles pentru studiu. Dupa patru ani de teorie, acestia s-au perindat prin intreaga Europa, in state care aderasera deja. "Cand Polonia a aderat, ei au fost adusi inapoi", spune economistul, mentionand ca rata de absorbtie a fondurilor europene aici fiind de aproximativ 80%. Un mare ajutor a fost infiintarea bancii punte care finantateaza diverse proiecte din banii statului, scutind astfel timpul pierdut pana la virarea banilor de la UE.

Apararea Romaniei sta in gasirea de parteneri comerciali in afara UE

Romania trebuie sa isi diversifice portofoliul de colaborari, exporturile catre Uniunea Europeana temperand potentialul de crestere al tarii noastre. Zona Golfului Persic, Rusia si China pot fi cativa dintre partenerii comerciali ai Romaniei atunci cand Uniunea Europeana va disparea.

Analistul economic Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, sustine ca ei au propus deja extinderea Romaniei pe alte coordonate, in acest moment tara noastra fiind "captiva" in spectrul Uniunii Europene, o piata foarte sofisticata si elitista, cu marde de profit mici.

"Noi tot ce exportam in Uniunea Europeana, 99% importam. Valoarea adaugata si valoarea neta a exporturilor e foarte redusa, aproape nu conteaza", a declarat Blanculescu pentru Business24.

El mai mentioneaza o regula a managementului conform caruia cel care e captiv la un singur furnizor sau la un singur client, este sortit falimentului. "Daca se intampla ceva cu furnizorul nu mai poti sa produci, daca se intampla ceva cu clientul nu mai poti sa vinzi si esti sortit esecului. Daca stam inmarmuriti pe o singura piata, a UE, care e atat de simandicoasa si sofisticata, economia se va dilua.

Cutremurul "Grecia" si undele de soc de pe pietele financiare

Dupa cum se asteapta economistii, iesirea Greciei din zona euro va avea efecte directe si pe cursul valutar. Daca persoanele care au credite in euro nu mai au ce face, pierzand momentul refinantarii, cei care au depozite in euro inca mai au de castigat.

"Depozitele in euro capata o putere mai mare, euro valorizandu-se in continuu. Depozitele in euro e bine sa fie tinute in aceasta moneda pentru ca isi pastreaza puterea", spune Blanculescu.

In cazul in care intreaga zona euro s-ar destrama, euro va fi intr-adevar afectat. "Insa nu cred ca e cazul ca cineva sa miste depozitele in momentul acesta pentru ca situatia e inca sub control", sfatuieste economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment grecia, #iesire grecia zona euro, #destramare zona euro, #impact iesire Grecia Romania , #Criza economica