Care a fost cel mai greu an de criza? Vezi parerile oamenilor de afaceri

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 07:50
2358 citiri
Care a fost cel mai greu an de criza? Vezi parerile oamenilor de afaceri

Dupa 3 ani de criza, Romania nu a scapat inca si se afla tot intr-o perioada economica nefavorabila, care cere masuri de austeritate noi si multa prudenta din partea Guvernului.

Oamenii de afaceri si analistii intervievati de Business 24 sustin ca economia Romania inca se afla in criza si ca este foarte probabil ca anul care tocmai a inceput sa fie unul si mai prost pentru statul roman. In timp ce omul de afaceri Vladimir Cohn considera ca 2011 nu a fost un an atat de greu, pentru Sorin Minea, patronul Angst, anul trecut a fost cel mai greu dintre cei 3 de criza.

Mircea Cosea, analist economic

- Economia este tot in criza. Este o iesire conjuncturala din recesiune, nu am incredere ca aceasta iesire din recesiune se va mentine si in anul 2012. Sunt factori perturbatori prea mari ca sa putem trage acum o concluzie. In conditiile in care pietele din vest vor avea o oarecare stabilitate, am putea crede ca economia nationala, prin exporturi ar putea avea o crestere economica pe care eu o estimez intre 0,5 si 1%, dar nu mai mult.

- Iesirea din criza este foarte complicata. Iesirea din recesiune e mai simpla, dar iesirea din criza este complicata, pentru ca Romania, de fapt, in criza internationala si-a relevat crizele structurale, interne pe care le are de foarte mult timp si care s-au accentuat, dupa 1989.

- Crizele structurale inseamna ramuri de activitate cu un procent mic de creare a valorii adaugate si cu un procent si mai mic de posibilitate de capitalizare a acestei valori. Lipsa capitalului autohton in sectoarele cheie, disproportia dintre forta activa si forta inactiva a tarii si ma refer la forta de munca. Incapacitatea folosirii avantajelor competitive pe care le are Romania, cum ar fi agricultura.

- Orientarea unilaterala spre cateva tari europene, a exporturilor si importurilor. Romania are de rezolvat intern anumite lucruri care nu vor putea scoate statul roman din criza, chiar daca economia mondiala va fi mult mai activa decat in prezent. Economia mondiala intra intr-o etapa diferita, in care factorii interni au o din ce in ce mai mult o valore in dezvoltarea economiei. Noi nu reusim sa facem acest lucru.

- Iesirea din criza tine in primul rand de rezolvarea structurala a problemelor noastre. Asta cere o reformare a economiei pe capacitatea legislativului si a guvernului de a lua masuri importante, pe care in anul electoral 2012 nu le vad capabile.

- Din recesiune se va iesi mai usor, pentru ca avem potential. Romania poate avea un spor activ din PIB prin agricultura, dar din pacate politica guvernamentala este orientata intr-o directie total gresita. Aici este vina in principal a mentorilor nostri de la FMI.

Vladimir Cohn, om de afaceri

- Uitandu-ne la statistici ne dam seama ca 2011 nu a fost chiar atat de rau. S-a inregistrat un anumit progres de 1-2%. Exista, insa, mari lacune datorita intreprinderilor de stat, a proiectelor de infrastructura si a politicilor adoptate de Guvern in diverse domenii precum energie, agricultura, exista un fel de incompetenta generala referitoare la cum trebuie condusa economia actuala.

- Cel mai greu an de criza a fost 2009, cand nu se stia mai nimic, dobanzile incepusera s-o ia razna si s-a pierdut orice forma de orientare. Au fost insolvente cu sutele de mii, insa cei care erau profesionisti in domeniu si-au continuat evolutia, iar economia a ajuns la mal.

- In 2012 in Romania ar trebui redusa politica monetara a BNR, apoi ar trebui redus TVA-ul si a treia masura care se cere a fi luata ar fi privatizarea intreprinderilor de stat.

- In ceea ce priveste criza din zona euro, rezolvarea va fi tot una politica, nu economica intrucat statele puternice, Germania, Olanda, Austria, Elvetia si Norvegia vor adopta o noua moneda, iar celelalte state vor ramane cu euro care va deveni o moneda foarte slaba. Germania nu poate sa plateasca datoriile Greciei sau Italiei. Marile banci europene, Deutsche Bank si BNP Paribas se vor recapitaliza, dar vom avea fara indoiala o noua moneda in zona tarilor foarte puternice.

Ionel Blanculescu, consultat financiar

- Dupa 3 ani de criza, economia Romaniei este obosita, dezamagita, bolnava, in depresie. Daca ar putea apela la sinucidere, ar face-o. Economia Romaniei este pregatita sa intre in cel mai greu an al acesteia, de dupa cei 3 deja trecuti, anul 2012. Mai mult, anul 2011 este considerat, mai mult sau mai putin serios, cel mai bun an din urmatorii 15.

- Speram sa nu fie asa, insa crizele multiple, ce lovesc fara indurare economia mondiala si in special cea a UE, ne-ar putea face sa dam crezare unei astfel de asertiuni. As mai adauga o alta expresie, a unei personalitati economice romanesti si anume, economia Romaniei se stinge!

Sorin Minea, patronul Angst si presedintele Patronatului Romalimenta.

- Ultimul an a fost cel mai greu pentru mediul de afaceri, dupa parerea mea.

- Daca nu se vor lua masuri coerente, si nu masuri populiste, anul viitor, fiind an electoral - sau reusim un pas inainte, ceea ce e foarte greu, sau riscam o prabusire a economiei romanesti

- Din punctul meu de vedere, bugetul pentru anul viitor nu e foarte echilibrat, pentru ca oportunitatile sunt altele decat cele care le vad eu personal pentru Romania. Deci nu mi se par oportunitatile alese ca fiind cele prioritare. In acelasi timp, bugetul e facut prin calcul contabil, si nu totdeauna contabilitatea merge mana in mana cu dezvoltarea unei afaceri si cu economia.

Silviu Prigoana, om de afaceri

- Deocamdata nu s-a trecut prin niciun an de criza la noi. La noi s-au gasit subventii in stanga si in dreapta. Urmeaza sa fie criza si in Romania. Cetatenii au fost afectati intr-o mica masura, adica nu au fost luate masuri drastice cum au fost luate si se vor lua in alte tari. Adica, masurile anti-criza s-au referit in special la angajatii de la stat, firmele particulare intrand in restructurari cu mult timp inainte, cu un an-doi inainte.

Cristina Batlan, proprietara afacerii Musette

- Ca in orice criza, miscare economica, primul an este cel mai greu, atunci cand este afectata intreaga societate, atat de partea fundamentala cat si de cea emotionala. Primul an este anul de adaptare la noile conditii. Astazi, in ciuda pesimismului afisat chiar de o parte a mass media, noi suntem optimisti.

Maria Grapini, proprietara afacerii Pasmatex

- Cei trei ani au avut unele efecte cumulate. In acelasi timp au aparut si diferente. Anul 2009 a fost socul de inceput al crizei. In 2010 am incercat sa nu pierdem afacerile; in 2011, am crescut prudenta si au scazut dramatic investitiile cu efect pe termen lung.

-Anul 2012 va fi din pacate un an mai greu ca anii care au trecut, din cauza efectelor din urma, a cresterii prudentei in a cheltui si a consuma, a lipsei de supraveghere in piata, a respectarii reglementarilor si a lipsei adoptarii unor masuri concrete pentru economie privata. In plus, va fi un an greu si din cauza dezordinii politice, fiind an electoral.

Irina Schrotter, creatoare de moda

- Cred ca anul 2011 a fost foarte greu. Dar, se pare ca ne asteapta un 2012 si mai complicat. Adevarul e ca situatia internationala genereaza in randul populatiei si al intreprinzatorilor o stare de neincredre care se reflecta foarte puternic in diminuarea accentuata a apetitului atat pentru consum cat si pentru investitii. Daca adaugam acestui cadru si faptul ca bancile fac cu totul alte activitati in afara celor inscrise in obiectul lor de activitate (in sensul ca nu mai finanteaza intreprinderile si nici populatia), perspectiva este si mai sumbra.

- Din punct de vedere economic, 2012 este un an dificil international, cu decizii importante la nivel european si mondial, cu lupte puternice intre cei 3 poli mari de influenta: SUA, Europa si China. Un an decisiv pentru moneda europeana, care ne poate influenta foarte puternic atat in rau cat si in bine.

- Din punct de vedere politic- un an electoral- care ne expune unor riscuri de derapaj populist, care poate arunca Romania inapoi cu multi ani. Asta pe plan intern. Pe plan extern, un an la fel de greu pentru Romania pentru ca trebuie luate hotarari importante pentru tara, care au sansa sa ne confirme ca un partener serios si credibil pentru celelalte tari europene.

Michal Golebiewski, Microsoft, director de marketing si operatiuni in cadrul Microsoft Romania

- Cea mai dificila perioada a fost cea de inceput a crizei, cand companiile nu stiau cum sa se comporte, cum sa actioneze, cum sa isi continue business-ul. A fost o cadere brusca si toata lumea a trebuit sa-si alinieze activitatile la noua realitate economica.

- Dupa o vreme, companiile au inceput sa-si adapteze strategiile, sa creeze noi oferte si sa abordeze clientii in noi moduri. Business-urile flexibile si agile nu doar au supravietuit crizei, dar au devenit mai puternice si mai competitive.

#criza economica Romania 2012, #criza economica romania, #an criza 2012 , #Criza economica