Consiliul Fiscal: Salariile au fost marite fara nicio baza fiscala

Miercuri, 22 August 2012, ora 13:54
1458 citiri
Consiliul Fiscal: Salariile au fost marite fara nicio baza fiscala

Majorarea salariilor bugetarilor s-a facut incalcandu-se prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare, iar cadrul fiscal din Romania nu este transparent si predictibil, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, publicat miercuri.

"Majorarea cheltuielilor, excluzand impactul schemelor de compensare este determinata atat de masuri discretionare cat si de factori externi. Astfel, recenta decizie de majorare a salariilor implica cheltuieli de personal mai mari cu 1,15 miliarde lei, incalcandu-se astfel prevederile legii responsabilitatii fiscal-bugetare. In vederea promovarii unui cadru fiscal predictibil, bazat pe reguli si tinte clare, Consiliul Fiscal recomanda includerea oricaror modificari in politica salariala in proiectul initial de buget. Acesta a fost construit inca de la inceput pe baza unei tinte de deficit neclare, mentinand posibilitatea majorarii pe parcursul anului, acest lucru fiind in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare", spune Consiliul Fiscal.

Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.

Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza, pe de-o parte, performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum si a incasarilor din alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii ca urmare a implementarii taxei clawback (+907 milioane lei), dar si, pe de alta parte, unui plus de venituri din TVA (+2,37 miliarde lei), generat in cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere "in lant" de tip swap a arieratelor bugetare.

Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat astfel incat in final aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar.

Excluzand impactul schemelor de compensare, veniturile bugetare sunt previzionate a scadea cu 1,64 miliarde de lei ca urmare a impactului nefavorabil al revizuirii descendente a veniturilor nefiscale (-1,39 miliarde lei), veniturilor din accize (-0,8 miliarde lei), veniturilor din capital (-0,58 miliarde lei) dar si a diminuarii semnificative a sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate (-1,86 miliarde lei).

"Consiliul Fiscal remarca in continuare lipsa de transparenta in ceea ce priveste fundamentarea veniturilor nefiscale si a celor din capital, revizuirea negativa a acestora nefiind suficient explicata, in conditiile in care evolutia acestora poate genera riscuri semnificative la adresa atingerii tintelor fiscal-bugetare. In acest context, Consiliul Fiscal reitereaza recomandarile privind imbunatatirea transparentei modului de fundamentare a traiectoriilor veniturilor bugetare, prin detalierea - pentru fiecare componenta de venituri - a bazelor macroeconomice relevante si a impactului masurilor legislative care le afecteaza", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.

Potrivit Consiliului Fiscal, un element pozitiv este reprezentat de evolutia peste asteptari a veniturilor din impozite pe venit si salarii din primele sase luni ale anului care ar putea indica o crestere a eficientei colectarii, determinand astfel o revizuire ascendenta semnficativa a acestora pentru sfarsitul anului.

Totodata, majorarea cheltuielilor totale cu 3,07 miliarde lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere "in lant" de tip swap mai sus mentionate (2,26 miliarde lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli "alte transferuri" - 712 milioane de lei, "transferuri intre unitati ale administratiei publice" - 850 milioane de lei, "cheltuieli de capital" - 450 milioane de lei, "bunuri si servicii" - 250 milioane de lei), iar pe de alta parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 807 milioane de lei.

Aceasta din urma majorare este localizata in principal la nivelul cheltuielilor de personal (+1,15 miliarde lei) pentru a permite o noua etapa de recuperare a reducerilor salariale din sectorul bugetar operate in 2010, la nivelul cheltuielilor cu bunuri si servicii (+1,037 miliarde lei, alimentate pe partea de venituri bugetare in principal din taxa de clawback) motivata in principal de plata arieratelor din sectorul sanitar, la nivelul cheltuielilor cu dobanzile ca urmare a cresterii costurilor de finantare si a deprecierii leului (+1 miliard de lei) dar si alocari suplimentare catre fondul de rezerva (+332 mil. lei).

Reduceri de cheltuieli sunt previzionate in principal la nivelul categoriei "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare" (-772 milioane de lei), in timp ce cheltuielile de capital si "alte transferuri", nete de impactul schemelor de compensare sunt diminuate cu 196 milioane de lei si respectiv 1,156 miliarde de lei.

#majorare salarii Consiliul Fiscal, #raport Consiliul Fiscal , #Criza economica