Criza alimenteaza economia subterana

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 01:31
1953 citiri
Criza alimenteaza economia subterana

Economia subterana a crescut alarmant, in tarile dezvoltate, in ultimii doi ani, odata cu resimtirea crizei, conform calculelor facute de economistii internationali. Munca la negru si eschivarea de la plata taxelor sau impozitelor pe salarii devin din ce in ce mai frecvente, chiar si in tarile dezvoltate.

"Din cauza crizei economice, economia subterana va creste in 2010 in tarile dezvoltate, dupa ce oricum a crescut in 2009", se arata intr-un studiu recent al lui Friedrich Schneider, economist austriac si specialist in economia subterana, scrie Le Figaro.

Conform calculelor sale, cota economiei negre in produsul intern brut (PIB) in tarile OECD a crescut de la 13,3% in 2008 la 14% in 2010. In Franta, acest raport a crescut de la 11,1% la 11,7%.

Cresterea poate parea mica, dar pune capat tendintei descendente inregistrata la sfarsitul anilor '90. Tarile baltice si tarile mediteraneene se confrunta cu cele mai mari raporturi. Economia subterana reprezinta 25% din PIB in Grecia si in jur de 40% in Letonia si Estonia.

Belgia are cea de-a cincea cea mai mare economie subterana din tarilor membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Numai Grecia, Italia, Spania si Portugalia au un scor mai rau decat aceasta tara. In 2010, 61 miliarde de euro, bani negri, vor circula in economia subterana in Belgia, adica 17,9% din PIB, scrie si 7 sur 7.

Companiile accepta o asemenea situatie pentru a compensa pierderea de venituri, iar angajatii accepta sa lucreze la negru pentru a nu-si pierde locul de munca. "Multi oameni incearca sa compenseze veniturile in scadere, participand la economia subterana", spune Friedrich Schneider.

Printre sectoarele de top care alimenteaza economia subterana, se numara constructiile, artizanatul si restaurarea, dupa cum observa specialistul.

Economia subterana, de bun augur?

In ciuda tuturor acestor controverse, economia subterana nu este intotdeauna un lucru rau. "Cred ca o cresterea in activitatii subterane in timpul unei crize poate evita o recesiune mai mare. Persoanele fizice si intreprinderile castiga mai multi bani, pe care ii pot cheltui in adevarata economie", este de parere Friedrich Schneider.

Pentru a evita, insa, fraudarea in masa, comisiile de ancheta din mai multe tari europene au pus umarul la treaba pentru a gasi vinovatii. Acesta este si cazul Frantei, care a demarat o ancheta cu privire la efectele crizei asupra intreprinderilor franceze prin intermediul investigatiilor anti-frauda. Pentru a evita insa conflictele majore, controlorii au fost instruiti sa fie concilianti.

In Romania, Fiscul face legea. Sau nu...

In tara noastra, Guvernul incearca sa faca ordine in economie cu ajutorul Fiscului. Peste 15 milioane de euro s-au adaugat la bugetul de stat datorita amenzilor date de Fisc in primele cinci luni ale lui 2010. Comisarii au dat amenzi in valoarea totala de 118 milioane de lei, adica 28 de milioane de euro, iar in aceste conditii gradul de incasare a fost de peste 50%.

Cat de bine reuseste sa tina in frau Fiscul economia subterana a Romaniei ramane de vazut, atat timp cat angajatii acestuia confisca rochii de mireasa si uscatoare de par, pe care le vinde apoi la licitatii.

Majorarea TVA de la 19% la 24% a incurajat evaziunea fiscala, sunt de parere reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM). Potrivit acestora, evaziunea a ajuns deja la 60% in domenii precum cel de panificatie. Pentru micsorarea evaziunii fiscale, patronatele propun ca toate persoanele fizice peste 18 ani sa isi declare toate veniturile.

Potrivit ultimelor estimari, economia neagra a ajuns in tara noastra la 36-38% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #economie subterana, #munca la negru , #Criza economica