Criza bancara s-a mutat in Europa

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 23:23
1467 citiri
Criza bancara s-a mutat in Europa

In 2007 si 2008, Europa se simtea superioara Statelor Unite, datorita faptului ca bancile sale pareau in perfecta stare, spre deosebire de cele americane, unde criza creditelor ipotecare era in plin avant. Fast-foward in aprilie 2011 si situatia s-a schimbat total, 90 de banci europene urmand a fi supuse unor teste de risc riguroase, in urmatoarea perioada. 

Bancile din Irlanda si Spania se afla intr-o situatie critica, iar din ce in ce mai multi clienti de-ai lor isi pierd locurile de munca, prin urmare nu isi vor mai putea plati ratele.

Oferirea unui ajutor financiar Irlandei si Portugaliei, dar si bancilor din aceste tari, este echivalentul sprijinului oferit de guvernul american in momentul crizei subprime.

Astfel, avand in vedere asemanarile, europenii ar putea invata din experienta americana, este de parere Daniel Gros, directorul Centrului pentru Studiul Politicilor Europene.

Prima lectie, spune acesta intr-un comentariu pe Investopedia, este faptul ca, in ciuda faptului ca imprumuturile acordate celor care aveau deja dificultati in a-si plati primele credite reprezinta o parte mica din creditele acordate de banci, acestea s-ar putea transforma in cea mai mare criza financiara din istorie, din cauza ca un sistem bancar slab nu ar putea face fata nici macar unor pierderi mici.

Pe acelasi model, crizele datoriilor din Grecia, Irlanda si Portugalia, combinate, reprezinta un procentaj scazut din economia zonei euro, dar pot crea o criza a intregului sistem al uniunii monetare.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#banci, #economie, #economia zonei euro, #zona euro, #UE, #criza economica, #criza bancara , #Criza economica