Cum sa-ti amani rata la banca

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 09:12
1475 citiri
Cum sa-ti amani rata la banca

Criza economica i-a determinat pe bancheri sa fie mai toleranti cu potentialii restantieri, romanii avand posibilitatea sa ceara rescandentarea creditelor, amanarea platii ratelor sau chiar reesalonarea acestora.

"Daca in 2008 nici o banca nu accepta reesalonarea ratelor si nu discuta cu clientii aflati in dificultate, anul acesta, din cauza crizei, bancile ofera mai multe posibilitati de diminuarea poverii financiare pentru clienti", a declarat un broker de credite pentru Cotidianul.

Pentru ca nu exista un set de norme elaborate de BNR care sa reglementeze aceasta "toleranta", bancile ofera variante diferite. Ca urmare, clientii trebuie sa se prezinte in fata ofiterului de credite si sa isi spuna pasurile, aceasta insa inainte de a inregistra datorii catre banca mai mari de 30 de zile.

De la banca la banca, solicitantii trebuie sa dovedeasca faptul ca nu mai au venituri ori ca veniturile lor s-au diminuat considerabil.

In functie de banca se cer: adeverinta de somaj, cartea de munca (din care rezulta ca solicitantul nu mai are loc de munca ori ca veniturile lui s-au diminuat), decizia de incetare a raporturilor contractuale cu angajatorul (demisie, incetare a contractului de munca cu acordul partilor, finalizarea unui contract de drepturi de autor etc.). Solicitarile sunt acceptate in majoritatea cazurilor.

#rate, #banca, #credite , #Criza economica