Daianu: Pietele au fost pregatite pentru masura luata de S&P

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 16:25
1249 citiri
Daianu: Pietele au fost pregatite pentru masura luata de S&P

Decizia agentiei de rating Standard and Poor''s de a cobori ratingul a noua tari din zona euro, intre care Franta, "este un eveniment rau", dar ar fi fost si mai rau daca masura nu ar fi fost anuntata inca din decembrie, a declarat economistul Daniel Daianu.

"Este un eveniment rau. Ar fi fost si mai rau daca aceasta masura nu ar fi fost anuntata de S&P in decembrie. Pietele au fost pregatite pentru acest eveniment. Tarile nu fusesera nominalizate de catre S&P.

Este drept ca s-a vorbit despre un numar mare de tari, mai mult de jumatate din tarile din zona euro, deci nu era dificil de prevazut care erau tarile vizate. Chiar si declaratia oficialilor francezi intarea acea banuiala ca Franta face parte dintre tarile care vor fi retrogradate", a declarat Daniel Daianu.

Fostul ministru de finante Daniel Daianu sustine ca, deciziile de pana acum nu sugereaza ca exista o perspectiva de reluare a cresterii economice in zona euro.

"Onorarea obligatiunilor, onorarea platilor de catre guverne nu se poate asigura numai prin taieri de cheltuieli, din taxe si impozite suplimentare, ai nevoie si de o perspectiva de crestere economica, iar aici intalnim poate zona cea mai nevralgica a pachetului de masuri prin care se incearca pe de o parte gestionarea crizei, pe de alta parte reconstructia uniunii monetare", sustine Daianu.

El este de parere ca pactul fiscal euro nu reuseste sa contureze imaginea unei uniuni monetare viabile, iar in ceea ce priveste gestionarea crizei, stingerea focului, desi masura recenta a BCE detensioneaza partial situatia in sectorul bancar prin faptul ca usureaza problemele de lichiditate ale acestora, pe de alta parte, nu ajuta foarte mult tarile.

"Am vazut ca licitatiile care au fost organizate au avut succes, dar la licitatii cu hartii de valoare pe termen scurt. Testul cel mare va fi la licitatiile cu obligatiuni de la cinci ani in sus, la obligatiuni pe zece ani", spune Daianu.

#daniel daianu, #Daniel Daianu retrogradare Franta S P, #retrogradare Franta , #Criza economica