Daianu: Romanii nu vor avea mai multi bani indiferent de cine vine la putere

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 18:24
2404 citiri
Daianu: Romanii nu vor avea mai multi bani indiferent de cine vine la putere
Daniel Daianu/ Sursa foto: Evz.ro

Manifestantii care au creat o mini-revolutie in ultimele zile nu au sanse sa obtina un trai mai bun, indiferent de partidul care va veni la putere, dupa cum crede economistul Daniel Daianu.

In plus, efectele protestelor asupra economiei pot fi devastatoare, riscand sa ajungem chiar la pierderea ratingului de tara.

Un trai mai bun, demisia lui Basescu, renuntarea la reformele din sanatate, sunt doar cateva dintre cerintele protestatarilor care au impanzit in ultimele zile toata tara, dar mai ales centrul Bucurestiului. Dorinte fara o legatura aparenta intre ele, dar care au un numitor comun: climatul general degradat, dupa cum crede Daniel Daianu, profesor de economie la SNSPA si fost ministru al Finantelor.

Cum vor afecta protestele izbucnite in ultimele zile economia Romaniei?

Este prematur sa vorbim deja despre efecte, insa daca manifestatiile vor continua si se vor prolifera in violente, in mod clar va fi afectata activitatea economica.

Ce riscam sa se intample daca nu oprim protestele?

Daca protestele continua si degenereaza, este clar ca va fi afectata activitatea economica. Drept urmare, toata lumea va avea impresia ca Romania nu este o tara guvernata si riscam sa ne pierdem ratingul.

Aceste turbulente creaza un climat de nesiguranta, care se va reflecta in scaderea investitiilor si aparitia problemelor in bugetul public.

De ce credeti ca protesteaza romanii? Gama de cerinte este atat de vasta si de incoerenta, incat ne este greu sa ne dam seama.

Este vorba despre un climat general degradat care se datoreaza unui dialog formal intre conducere si popor. Este foarte rau pentru Romania ca nu a invatat din experienta altor tari, cum ar fi Spania, unde Guvernul a comunicat in cu totul al mod cu populatia. In plus, degradarea limbajului folosit in dialogul politic este foarte periculoasa pentru o economie.

Iar aceasta problema de comunicare exista de cand au fost introduse masurile de austeritate (2010 - n.r.). Intr-adevar, a existat o mare presiune din partea finantatorilor internationali, insa acest lucru nu poate fi singurul argument al reformelor introduse intr-o tara.

De ce au iesit romanii in strada acum, dintr-un motiv aparent neimportant, cum a fost demisia sefului SMURD, si nu in anul 2010, cand Traian Basescu a anuntat un set extrem de dur de masuri de austeritate?

Trebuie sa facem distinctia intre demonstratii spontane si organizate. Lumea a iesit in strada si atunci, insa organizati de sindicate.

Cred insa ca mai important decat numarul de protestatari este climatul general, starea de spirit a oamenilor. Oamenii sunt nemultumiti si in alte state europene, insa acolo politicienii le vorbesc altfel, iar gradul de saracie este altul.

In Romania, oamenilor li se vorbeste fara compasiune, cu dispret si aroganta, iar aceasta empatie, fie ca esti intr-un partid de stanga sau de dreapta, este vitala mai ales in perioade de restriste. Nu le poti spune oamenilor ca motivul pentru care mor de foame este ca sunt lenesi.

Ce ar trebui sa le dea Guvernul oamenilor pentru a calma situatia?

Financiar, Guvernul nu are ce sa le dea oamenilor. Oricine ar veni la putere nu va putea face cadouri populatiei. Romanilor nu li se poate asigura un trai mai bun, insa poti sa le arati ca te lupti cu risipa.

Daca nu le dai nimic oamenilor si doar distribui saracia, trebuie macar sa le acorzi respect. Chiar daca nu mai exista resurse si bani la buget, oamenii trebuie sa vada ca banul public este economisit. Modelul Uniunii Europene are o dimensiune sociala si acest lucru trebuie vazut si in Romania.

#proteste bucuresti, #proteste revolutionari, #proteste romania, #daniel daianu, #rating romania, #economie romania, #scadere rating , #Criza economica