Dupa Grecia, e randul Italiei: O criza veche se acutizeaza

Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:53
6483 citiri
Dupa Grecia, e randul Italiei: O criza veche se acutizeaza
Foto: Flickr/Werner Boehm

Grecia nu este singura tara din UE care se clatina periculos pe picioare. In Italia, diferentele majore inregistrate pe piata muncii intre nordul si sudul tarii i-au alarmat deja pe economisti, care prevad vremuri tulburi.

O analiza Atlas Economic Research Foundation facuta pe datele oficiale Istat demonstreaza ca Mezzogiorno, zona de sud a Italiei, se afunda in saracie pe masura ce criza financiara isi pune amprenta asupra Italiei, relateaza Quartz.

O criza veche

Problema diferentei de venituri dintre Nord si Sud in Italia este una care dateaza de decenii.

Chiar si presedintele Bancii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, descrie sudul peninsulei natale drept "cea mai mai mare si mai dens populata regiune codasa a zonei euro".

Mezzogiorno este locuita de 21 de milioane de persoane, o treime din populatia Italiei, care este responsabila pentru mai putin de un sfert din PIB-ul tarii.

Din punct de vedere economic, zona a fost defavorizata decenii de-a randul, investitiile majore fiind toate impinse catre zona de nord a Italiei.

Un sfert din familiile din sudul Italiei se confrunta cu serioase lipsuri financiare, peste jumatate din cei 6 milioane de italieni care traiesc in saracie aflandu-se in Mezzogiorno.

Efectele crizei financiare s-au resimtit, de altfel, mult mai puternic in sudul Italiei, zona care risca sa intre iarasi sub influenta gruparilor criminale traditionale: Cosa Nostra, 'Ndrangheta si Cammora.

Diferente majore

Localnicii din Sud au si prea putine sanse de a scapa de saracie, in contextul in care PIB-ul pe cap de locuitor este cu 48,5% mai mic decat in regiunile din nordul tarii.

Nivelul de ocupare a fortei de munca se prezinta cam in aceeasi proportie, mai ales in cazul femeilor, acestea avand de doua ori mai multe sanse de a-si gasi o slujba in nordul tarii decat in Mezzogiorno.

O situatie similara se revede si in datele statistice privind somajul in randul tinerilor care deja afecteaza 44,9% din populatia tanara din Italia. In sudul tarii insa, procentul somajului inregistrat in randul femeilor tinere se ridica la 63,3%.

Situatie dramatica

Sfarsitul anului 2015 ar putea marca revenirea pe plus a economiei italiene, cu o estimare de crestere de 0,8%, dar in sudul peninsulei nu se intrevede o evolutie pozitiva.

Din contra, analistii italieni cred ca situatia din Mezzogiorno este dramatica, in parte, guvernul condus de Matteo Renzi fiind considerat vinovat de ingnorarea voita a celei mai vulnerabile parti din Italia.

Sudul nu are nici macar reprezentanti in actualul cabinet de la Roma, ministrii din echipa lui Renzi fiind selectati din zona de nord si din centrul tarii.

Un avertisment vizand criza din sudul Italiei a fost tras inca de acum 150 de ani Giuseppe Mazzini, artizan al unificarii Italiei.

"Italia va deveni ceea ce zona sa de sud va deveni", a atras atentia omul politic. Se pare ca in clipa de fata chiar si cel mai mic soc economic ar putea transforma profetia sa in realitate.

#criza economica Italia, #saracie Italia, #criza sociala Italia, #Mezzogiorno , #Criza economica