Economia globala: Furtuna a trecut, dar ramane reticenta

Vineri, 16 Martie 2012, ora 18:31
1652 citiri
Economia globala: Furtuna a trecut, dar ramane reticenta

Semnele unei redresari economice in lume sunt numeroase. In America, companiile angajeaza din ce in ce mai multi oameni, iar populatia cheltuie mai mult. Recesiunea zonei euro pare sa se diminueze, in timp ce Grecia a mai depasit un hop, iar pietele au inceput sa se relaxeze.

Dupa atatea probleme, toata lumea rasufla usurata pentru relaxarea situatiei critice in care intreaga Europa se afla. Cu toate acestea, situatia trebuie privita cu o oarecare reticenta. Cresterea economiilor globale ar putea fi trasa in jos de problemele care inca raman in state precum Grecia, Spania si Portugalia, estimarile pentru anul 2012 indicand o situatie asemanatoare cu cea din anul precedent, scrie The Economist.

Exista inca riscuri pe piata. De la inceputul crizei financiare din 2008, investitorii au sperat la o crestere economica de durata si au fost afectati de ghinion, din cauza cresterii pretului la petrol, legi daunatoare, precum masurile de austeritate, sau de prabusirea afacerilor lor. Daca tensiunile cu Iranul din cauza programului nuclear ar continua, o stopare a livrarilor de petrol ar putea cauza probleme serioase pe pietele internationale.

In mod convenient pentru un presedinte care doreste sa fie reales la electoralele din noiembrie, cele mai mari sanse de revenire a economiei sunt in America. O rata a ocuparii fortei de munca in crestere alimenteaza consumul, pe masura ce mai multe locuri de munca au fost create in trimestrul inceput in noiembrie 2011, decat in oricare altul din 2006 pana acum. Economia Americana ar putea creste cu aproximativ 2,5% conform estimarilor pentru anul in curs.

Revenirea poate parea anemica, dar dupa o perioada de criza financiara, cand consumatorii au fost inglodati in datorii, situatia este normala. Numarul de locuri de munca nu va creste peste noapte, dar situatia va fi mai buna decat in 2011 si, cu siguranta, va fi primul pas spre o crestere economica sustenabila.

In Europa, in schimb, situatia este departe de a se imbunatatii. Aici, cea mai buna veste este ca situatia e mai putin proasta decat inainte. Multumita cantitatii masive de lichiditati injectata pe piata de Banca Centrala Europeana sub conducerea lui Mario Draghi, a fost evitat atat un colaps financiar, cat si un impas al pietei de credit.

Rezultatul este o recesiune cu impact mic, care ar putea evita Germania cu totul. Pentru alte state insa, nu se stie cand se va rezolva problema, situatia fiind critica pentru tarile de la periferia zonei euro, unde masurile de austeritate continua sa fie impuse in vederea reducerii deficitului.

Dar, atat timp cat ramane la acest nivel, recesiunea europeana va ramane limitata la statele din zona, motiv pentru care viitorul multor economii emergente este mai promitator decat in urma cu cateva zile. O adancire a crizei ar avea efecte puternice in intreaga lume, pe masura ce exporturile catre Europa ar scadea, iar capitalul investitorilor din zona va fi retras din tarile emergente.

Tarile din Europa trebuie sa impuna masuri mai relaxate si sa uite de austeritate pentru a lasa loc de crestere economica. Injectiile de capital facute de Banca Centrala Europeana au castigat timp pentru guvernele indatorate, dar pentru o rezolvare a situatiei Uniunea Europeana trebuie sa construiasca institutii care sa-i permita echilibrarea datoriilor de stat si o disciplina fiscala sustenabila.

Prioritatea SUA ar trebui sa creeze un plan pe termen mediu care sa reduca deficitul bugetar fara sa afecteze revenirea economica.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#criza economica, #criza economica globala, #criza zona euro, #probleme economice Europa , #Criza economica