Economia SUA a depasit nivelul anterior recesiunii

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 16:12
1085 citiri
Economia SUA a depasit nivelul anterior recesiunii
Economie SUA

Valoarea bunurilor si serviciilor produse in Statele Unite a depasit nivelul anterior recesiunii dupa 15 trimestre, o durata de trei ori mai lunga decat media pentru cele 10 redresari economice care au avut loc dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

PIB-ul SUA a crescut cu un ritm anual de 2,5% in intervalul iulie-septembrie, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Comertului, cea mai mare crestere din ultimul an. In trimestrul anterior, avansul a fost de 1,3%, potrivit Bloomberg.

Ajustat la inflatie, PIB-ul a urcat la 13.350 miliarde de dolari in trimestrul al treilea, fiind peste nivelul de 13.330 miliarde de dolari atins in ultimul trimestru din 2007.

"Economia americana s-a redresat in sfarsit si a intrat in expansiune", a declarat Neal Soss, economist sef al Credit Suisse in New York si fost consilier al lui Paul Volker, fost presedinte al Rezervei Federale americane (Fed).

El a adaugat ca avansul economic este prea lent pentru a rezolva cele mai grave probleme ale economiei, respectiv crearea de locuri de munca si aducerea sub control a finantelor publice.

Economia americana a avansat in medie cu 0,9% in primul semestru, cea mai slaba performanta de la inceperea redresarii, in iunie 2009.

Cresterea ar trebui sa depaseasca 2,5% pentru a duce la scaderea ratei somajului, potrivit estimarilor lui Kurt Karl, economist sef la divizia Swiss Re din New York.

Somajul s-a mentinut la minim 9% in ultimele 30 de luni, ceea ce explica de ce reprezentantii Fed si administratia Obama analizeaza masuri suplimentare pentru stimularea economiei.

#crestere economia americii, #criza economica america ameliorare , #Criza economica