FMI: Elvetia ar trebui sa revina la o flotare a cursului valutar cand se va stabiliza economia

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 11:49
1243 citiri
FMI: Elvetia ar trebui sa revina la o flotare a cursului valutar cand se va stabiliza economia

Decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a fixa o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro este adecvata, tinand cont de cresterea economica lenta si riscurile privind deflatia.

Cu toate acestea, autoritatile ar trebui sa revina la o flotare a cursului valutar cand se vor stabiliza cresterea si inflatia, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.

In septembrie 2011, Banca Elvetiei a decis sa fixeze o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro si a indicat ca va achizitiona masiv euro, fara a tine seama de riscul de a detine acesta valuta.

FMI estimeaza ca este dificil de estimat cand va fi momentul potrivit pentru ca Elvetia sa nu mai fixeze o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro si "a sfatuit autoritatile elvetiene sa aleaga acest moment "cu mare grija".

Elvetia se confrunta cu riscuri din cauza crizei datoriilor

Desi fundamentele si politicile economice ale Elvetiei sunt solide, FMI apreciaza ca tara se confrunta cu riscuri din cauza crizei datoriilor din zona euro precum si din cauza vulnerabilitatilor sectorului bancar elvetian.

Jean-Pierre Danthine, membru al Comitetului de politica monetara al Bancii Nationale a Elvetiei, a afirmat luna trecuta ca SNB inca considera ca francul elvetian este "supraevaluat".

Banca Nationala a Elvetiei sustine ca supraevaluarea francului elvetian reprezinta o amenintare acuta la adresa economiei elvetiene, care depinde de exporturi si turism.

Ingrijorati de criza datoriilor din zona euro si SUA, investitorii s-au reorientat masiv spre francul elvetian, care in acest an a atins o serie de valori record. Insa aprecierea rapida a francului a provocat dificultati pentru companiile si exportatorii elvetieni, ale caror marje de profit s-au diminuat, obligandu-i pe oficiali sa reactioneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI curs valutar Elvetia, #Elvetia rata de schimb , #Criza economica