Gaura neagra din economie incepe sa prinda contur: Cum ii va afecta pe britanici iesirea din UE

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 17:22
7357 citiri
Gaura neagra din economie incepe sa prinda contur: Cum ii va afecta pe britanici iesirea din UE
Foto: Flickr/Frankleleon

Marea Britanie va fi nevoita sa imprumute aproape 60 de miliarde de lire sterline in urmatorii 5 ani, pentru a trece mai usor peste efectele iesirii din Uniunea Europeana, conform unor calcule ale Biroului pentru Responsabilitate Bugetara, o agentie guvernamentala independenta din Regatul Unit.

Raportul citat de CNN Money indica o crestere de numai 1,4% pentru anul viitor a economiei britanice, adica o revizuire in scadere mai drastica decat estimarea de 2,2% facuta in luna martie si sub plafonul de 1,7% care reise din calculele FMI.

Ar fi cea mai scazuta rata de crestere economica intalnita in ultimii 7 ani in regat, anunta specialistii agentiei britanice.

Efectele Brexit sunt recunoscute si de oficialii din cabinetul londonez, ministrul de Finante Phill Hammond anuntand deja ca economia Regatului Unit va suferi de pe urma acestei decizii.

Investitiile, consumul, inflatia si incertitudinea cauzata de factorii politici sunt principalele cauze care vor amplifica fenomenul.

Media cresterii economice din Marea Britanie, pe urmatorii 5 ani, va fi de doar 2,4%, o rata mai mica decat cea prognozata pe scenariul in care tara ar fi pastrat statutul de membru UE.

Datele au fost facute publice chiar de membrii cabinetului May in raportul semestrial prezentat in fata parlamentarilor britanici. Conform calculelor facute de membrii guvernului de la Londra, Marea Britanie se va desparti de UE pana in aprilie 2019, numarul imigrantilor va fi redus si tinut sub control, iar nivelul schimburilor comerciale va scadea.

Masurile protectioniste pe care guvernul intentioneaza sa le adopte in perioada urmatoare vor consta in cresterea salariului minim, alocarea unei sume de 1,4 miliarde de lire pentru construirea de noi locuinte, limitarea taxelor pe care agentii imobiliari le percep de la clienti si constituirea unui fond de dezvoltare in valoare de 23 de miliarde de lire pentru urmatorii 5 ani.

Conform declaratiilor oficiale ale ministrului Hammond, telul de a mentine un buget echilibrat a fost abandonat deja de autoritatile de la Londra, in acest moment strategia lor concentrandu-se pe limitarea dimensiunilor gaurii negre care va aparea intre veniturile si cheltuielile bugetare.

"Este o situatie delicata. Cheltuielile bugetare largesc dimensiunile gaurii negre anticipate anterior la nivel de deficit bugetar", sustine Fiona Cincotta, analist de piata pentru City Index.

Pe de alta parte, oficialii britanici cred ca limitarea accesului pe piata muncii pentru europeni ii va ajuta sa ofere 500.000 de noi slujbe in anii urmatori. In schimb, nivelul de trai al britanicilor va fi substantial afectat de deprecierea lirei cu 17 procente in fata dolarului american.

#brexit, #economie marea britanie, #salariu minim Marea Britanie, #efecte Brexit , #Criza economica